30 procent van de Nederlanders is gestopt of gaat stoppen met Whatsapp vanwege de overname door Facebook. Gebruikers maken zich vooral zorgen om hun privacy.

Dat blijkt uit onderzoek van NUtech.nl onder bijna drieduizend mensen, uitgevoerd door onderzoeksbureau Peil.nl van Maurice de Hond.

Het onderzoek is gedaan onder een representatieve groep smartphonegebruikers boven de 15 jaar.

Bijna negen van de tien mensen gebruikt Whatsapp en 86 procent van die mensen gebruikt de dienst dagelijks. Slechts 6 procent gebruikt de app minder dan één keer per week.

Whatsapp werd anderhalve week geleden overgenomen door Facebook voor 19 miljard dollar. Facebook ligt regelmatig onder vuur vanwege privacyschending.

Na de overname van Whatsapp door Facebook is 41 procent van de Whatsapp-gebruikers zich meer zorgen gaan maken over de privacy. 52 procent maak zich nog evenveel zorgen als daarvoor en 4 procent maakt zich minder zorgen. Nog eens 4 procent weet het niet.

Overstappen

Na de overname won Whatsapp-alternatief Telegram flink aan populairiteit in Nederland. In de eerste week kreeg de app er 800.000 Nederlandse gebruikers bij.

13 procent van de bijna drieduizend ondervraagden geeft dan ook aan al te zijn overgestapt op een andere berichtenapp. Nog eens 17 procent is dat van plan te gaan doen. Overigens weet een op de vijf nog niet of hij bij Whatsapp blijft. 51 procent is helemaal niet van plan over te stappen.

Onder de Whatsapp-alternatieven zijn vooral Facebook Messenger, Telegram en iMessage populair. Die diensten worden gebruikt door respectievelijke 35, 26 en 15 procent van de mensen. Sommige mensen gebruiken meerdere diensten.

Advertenties

Whatsapp is altijd advertentievrij geweest en belooft dat ook te blijven. Dat is een slimme keuze want 55 procent van de Nederlanders stapt over als er reclames worden getoond. Slechts 26 procent geeft aan zeker weten te blijven.

De berichtendienst verdient momenteel alleen aan de wat nieuwere gebruikers die Whatsapp het eerste jaar gratis gebruiken, maar daarna 79 cent per jaar moeten betalen.

In Nederland betaalt 8 procent jaarlijks voor Whatsapp, 5 procent weet niet of er moet worden betaald. Nog eens 15 procent betaalde bij het downloaden van de app eenmalig een bedrag. Whatsapp voor iOS was voorheen een betaalde app.

De zes beste alternatieven voor Whatsapp

Waarom betaalt Facebook 19 miljard voor Whatsapp?

Hoe is Whatsapp ontstaan en wie zijn de oprichters?