Google vecht een rechterlijk bevel aan, dat de internetgigant dwingt om de omstreden anti-islamfilm Innocence of Muslims van Youtube te verwijderen.

Dat blijkt uit de betreffende rechtbankdocumenten van het Amerikaans hof van beroep. Het hof van beroep stelde eerder een actrice die de zaak had aangespannen in het gelijk

De actrice verschijnt in de film kort in beeld. Ze stelt de vraag of Mohammed een kindermishandelaar is. Die scène is volgens haar afkomstig uit een andere film en ze wist bovendien niet precies in wat voor productie deze uiteindelijk terecht zou komen. 

Google vindt echter dat de film deel is gaan uitmaken van het publieke debat. Volgens de internetgigant zou een acteur met een dergelijk kleine rol de film niet kunnen "bezitten".

"De actrice verschijnt vijf seconden in beeld, maar claimt wel copyright te hebben over deze vijf seconden dat ze in de film te zien is", zegt Google.

Protesten

"Door het besluit van het hof van beroep kunnen kleine rollen in Hollywood-films tot zelfgemaakte video's controle uitoefenen op het werk van de originele makers", aldus Google. "Diensten als Youtube kunnen vervolgens niet bepalen wie een geldige copyright-claim indient."

Innocence of Muslims, waarin de profeet Mohammed wordt afgeschilderd als pedofiel, ontketende in 2012 felle protesten in het Midden-Oosten. Daarbij kwamen tientallen mensen om het leven.