Vrijdag 7 oktober 2022 | Het laatste nieuws het eerst op NU.nl
Windows 8

Sony en Samsung terughoudend over Windows-tablets

Sony en Samsung zijn terughoudend over het uitbrengen van Windows-tablets, hoewel Sony zegt het wel te overwegen.
Door NU.nl/Colin van Hoek en Jeroen Kraan

Dat blijkt uit gesprekken met de twee bedrijven op Mobile World Congress (MWC).

Sony gaf eerder aan smartphones met Windows Phone te overwegen. Stephen Sneeden, product marketing manager van Sony, zegt tegen NU.nl dat Windows net als Windows Phone wel wordt overwogen zonder daarbij in details te treden.

Hij benadrukt echter dat Sony de voorkeur geeft aan Android. Samsung is stelliger. Patrick Povel, hoofd van de tabletafdeling, stelt dat er nauwelijks vraag is naar Windows-tablets. Samsung richt zich momenteel daarom puur op Android.

Ativ Q

"Het is bij ons heel simpel. Als er een markt voor is dan zullen wij er ook zijn." Een gebrek aan vraag is ook de reden dat de Ativ Q, een hybride laptop met Windows en Android, nooit is uitgekomen, zegt Povel. Daarmee weerspreekt hij de geruchten dat het apparaat onder druk van Google is geschrapt.

De Ativ Q werd in juni 2013 aangekondigd, maar verscheen vervolgens nooit op de markt. Volgens Povel is het geen probleem dat Samsung voor al zijn tablets afhankelijk is van Google. Hij wijst naar een onlangs gesloten patentovereenkomst als teken van de goede verhoudingen tussen de twee bedrijven.

Onderscheiden

Sneeden van Sony benadrukt ook dat Android voor zowel smartphones als tablets het eerste platform blijft. "Android geeft ons de kans ons te onderscheiden. Dat is waarom we voor Android kiezen." 

Hij verwijst daarbij naar bijvoorbeeld de camera-apps, aangepaste interface en het design van Android-smartphones. "We willen bovendien open zijn naar ontwikkelaars en die openheid biedt Android." Sony kondigde tijdens MWC dan ook alleen een nieuwe Android-tablet aan.

De Sony-manager stelt dat er voor Android op tablets nog wel verbeteringen mogelijk zijn, maar hij vindt het beperkte app-aanbod specifiek voor tablets geen dringend probleem. "Apps zijn op smartphones belangrijk, tablets gaan veel meer over het bekijken van media. Het scherm is belangrijker en de snelheid van verbindingen."

Windows 8

Windows 8 is door Microsoft specifiek gericht op tablets en andere producten met touchscreens. Een aankomende update is echter vooral gericht op de gebruikservaring voor muis- en toetsenbordgebruikers. Daarover zijn sinds het uitkomen van Windows 8 veel klachten.


Lees meer over:

AndroidSamsungSonyWindows

Aanbevolen artikelen