De Britse beveiligingsdienst GCHQ zou miljoenen webcam-beelden van Yahoo-gebruikers hebben onderschept en opgeslagen.

Dat blijkt uit documenten die Snowden aan The Guardian verstrekte.

De webcambeelden werden onderschept en elke vijf minuten werd er een foto opgeslagen. Dat resulteerde in miljoenen beelden, waaronder ook seksueel expliciete beelden, van willekeurige Yahoo-gebruikers. De gebruikers stonden niet onder verdenking.

De beelden werden verzameld als onderdeel van het Optic Nerve-programma. Het programma werd in 2008 gestart en was in 2012 nog steeds actief. In slechts zes maanden tijd in 2008 werden beelden opgeslagen afkomstig van 1,8 miljoen Yahoo-gebruikers van over de hele wereld.

Optic Nerve

Optic Nerve diende als experiment voor gezichtsherkenning, maar ook om doelwitten van de GCHQ te volgen en om nieuwe doelwitten te ontdekken. Om de servers te ontlasten en om mensenrechten zo min mogelijk te schenden, werden de webcambeelden niet in hun geheel opgeslagen.

De veiligheidsdienst zou wel hebben geprobeerd om werknemers zo min mogelijk toegang te geven tot de beelden. Met name metadata kon doorzocht worden. De beelden werd bemachtigd door internetkabels af te tappen.

NSA

De GCHQ kreeg hulp van de NSA, maar de documenten maken niet duidelijk of en hoeveel toegang de NSA had tot de verzamelde beelden. Bijkomend voordeel is dat er in het Verenigd Koninkrijk geen wet is die verbiedt om data te verzamelen en op te slaan over Amerikaanse burgers.

De NSA claimt echter dat het bevriende landen niet vraagt om data te verzamelen, die de NSA wettelijk gezien zelf niet mag verzamelen.

Yahoo veroordeelt de praktijken van de GCHQ, zo laat het weten in een reactie aan The Guardian. Behalve de webcambeelden afkomstig van Yahoo, maakt het document ook melding van Xbox Kinect. De GCHQ zou mogelijkheden bekijken om ook die beelden te onderscheppen.

Justitie raadt aan webcam af te plakken