Woensdag 17 augustus 2022 | Het laatste nieuws het eerst op NU.nl
Wachtwoord password hackers hacker cybercrime malware

Hackers bieden 360 miljoen inloggegevens te koop aan

Er worden 360 miljoen persoonsgegevens te koop aangeboden op de online zwarte markt. Criminelen bieden ook ruim 1 miljard e-mailadressen aan.
Door NU.nl/Marc Rademaker

Dat meldt Reuters op basis van beveiligingsbedrijf Hold Security.

Het bedrijf kwam de gegevens op het spoor nadat ze werden aangeboden op de zwarte markt. De gegevens zijn mogelijk gevaarlijker dan creditcardgegevens omdat de combinatie van gebruikersnamen en wachtwoorden gebruikt kunnen worden voor een veelvoud aan beveiligde accounts. De wachtwoorden zijn niet versleuteld.

Volgens Holden werden de gegevens buitgemaakt tijdens verschillende hacks, waarvan de meest omvangrijke 105 miljoen persoonsgegevens zou hebben opgeleverd. Dat zou meteen de grootste hack tot nog toe zijn. De hacks zijn mogelijk nog niet bekend gemaakt, omdat de bedrijven nog niet weten dat de gegevens zijn gestolen.

Holden zou dan ook druk bezig zijn om de slachtoffers te identificeren, zodat ze op de hoogte gebracht kunnen worden. De e-mailadressen zijn afkomstig van onder meer Google en Yahoo, maar ook van Fortune 500-bedrijven.

Eind 2013 werden er nog ruim 40 miljoen creditcardgegevens buitgemaakt door hackers, die de betalingssystemen binnendrongen van enkele Amerikaanse winkels.


Lees meer over:
Cybercrime

Aanbevolen artikelen