De bitcoinbeurs Mt. Gox is verdwenen van het Internet. De website, de afgelopen weken geplaagd door een serie technische problemen, geeft slechts een wit scherm weer.

Volgens sommige berichten op het internetforum Reddit was het kort daarvoor al onmogelijk om bitcoins te verhandelen op de site. Of de website offline is gehaald, of door technische problemen niet kan worden weergegeven, is onduidelijk.

Dinsdagnacht rond dezelfde tijd werd er door een aantal andere bitcoinpartijen een gezamelijke verklaring gepubliceerd, ook op Reddit. In de open brief distantiëren de bedrijven, BTC China en Coinbase, zich van het geplaagde Mt. Gox.

Mt. Gox gold als een van de grotere bitcoinbeurzen, maar werd de afgelopen weken geplaagd door een aantal problemen. Zo werd bekend dat er een kwetsbaarheid was in de manier waarop Mt. Gox zijn transacties afhandelt. De transacties bleken daardoor te manipuleren, waardoor het soms kan lijken dat iemand zijn bitcoins niet heeft ontvangen.

Volgens een circulerend document, waarvan de echtheid niet zeker is, zouden er door de recente problemen bij Mt. Gox ruim 744.000 bitcoins verloren zijn gegaan; ongeveer 6 procent van de 12,4 miljoen bitcoins die in omloop zijn.

Tragisch

De ondertekende partijen stellen in de gezamelijke brief dat de "tragische schending van het vetrouwen van de Mt. Gox-gebruikers het resultaat was van de weerzinwekkende daden van een enkel bedrijf."

Exploitanten van de munt, zoals bitcoinbeurzen en zogenoemde 'wallets', hebben volgens de bedrijven een belangrijke rol in het beveiligen van de digitale munt, Mt. Gox voldeed daar volgens hen niet aan. Door het verdwijnen van Mt. Gox is de koers van de bitcoin gedaald van 575 naar 450 dollar.

De Bitcoinbedrijven zeggen er vertrouwen in te hebben dat sterke en competente Bitcoinbedrijven zullen opbloeien, en nog steeds te geloven in de toekomst van de bitcoin als online betaalmiddel.

Maandag stapte Mt. Gox-ceo Mark Karpelès al uit het bestuur van de Bitcoin Foundation, en werden alle tweets van de beurs verwijderd.

De gevaren en alternatieven van bitcoin

Wat zijn bitcoins en wat kan je ermee?