Samsung komt in april met een waterdichte Galaxy S5 met een vingerafdrukscanner en hartslagmeter. Een grote stap in de goede richting?

Bekijk de uitgebreide versie en onze hands-on video

De Galaxy S5 ziet er aan de voorkant bijna hetzelfde uit als de S4. De achterkant is van glimmend plastic gemaakt dat enigszins goedkoop overkomt.

Wel zorgt het reliëf van putjes ervoor dat de telefoon stroef is en lekker in de hand ligt. De gehele behuizing is van plastic gemaakt en niet van aluminium zoals door sommige anonieme bronnen gesuggereerd werd.

Wel is de behuizing water- en stofdicht. Geen innovatie, maar wel een mooie toevoeging en directe concurrentie voor Sony. Door de waterdichte behuizing zitten alle ingangen voor bijvoorbeeld de lader wel achter klepjes.

Scherm

De witweergave van het scherm is in vergelijking met de S4 verbeterd en kleuren lijken iets natuurgetrouwer te zijn. De resolutie blijft gelijk op 1920 x 1080 pixels (full hd) en dat is ruim voldoende.

Over de helderheid is nog weinig te zeggen, maar die doet in ieder geval niet onder voor die van de S4.

Software en camera

De grootste stap maakt Samsung met de software.  Zowel het notificatiecentrum, als de instellingen, als de normale app-icoontjes zijn wat ‘platter’ vormgegeven en hebben minder poespas. Er worden minder kleuren gebruikt en er zit meer eenheid in het ontwerp. De S5 draait op Android 4.4 Kitkat.

De camera-app kent ook kleine wijzigingen aan het uiterlijk. Door de visuele weergave van de instellingen zijn die eenvoudig te vinden en te wijzigen.

Tijdens onze eerste test konden we enkele foto’s maken waarbij opviel dat de autofocus zoals beloofd erg snel reageert. De kleuren lijken accuraat en er is ook genoeg contrast. Bij tegenlicht had de autofocus wel enkele keren problemen en deed het scherpstellen er erg lang over.

Snelheid en geluid

Samsung heeft de processor slechts een kleine update gegeven en het werkgeheugen gelijk gehouden op 2 GB terwijl de Note 3 over 3 GB beschikt. Voor nu is dat voldoende, maar in de toekomst wordt misschien meer kracht gevraagd. Waarom Samsung daar nog niet op heeft ingespeeld is niet duidelijk.

Het geluid uit de speaker leek op de vrij rumoerige stand niet indrukwekkend. Diverse video’s lieten een vrij blikkerig geluid horen. Niet slechter dan in de S4, maar wel minder goed dan in de HTC One en LG G2.

Vingerafdrukscanner en hartslag

Helemaal nieuw zijn de vingerafdrukscanner en hartslagmeter. De scanner zit verwerkt in de thuisknop en de vinger wordt goed herkend als je gewend bent aan het positioneren. De vinger moet plat, recht en vloeiend over de knop gaan anders werkt de scanner niet. Dat had iets gebruiksvriendelijker gekund.

Met de hartslagmeter breidt Samsung de mogelijkheden van de S Health-app uit. De meter zit in de flitser op de achterkant verwerkt en dat is niet een heel logische plek. Tijdens het sporten kan het handig zijn om eenmaal de hartslag te meten, maar constant of regelmatig is niet echt een optie.

Voorlopige conclusie

Samsung zet met de S5 een kleine stap met het scherm en de camera en een grote stap in software. De vingerafdrukscanner en waterdichte behuizing zijn een mooie toevoeging, maar geen innovatie. De achterkant is wat ons betreft geen vooruitgang en de behuizing is verder weinig origineel. Daar had Samsung nog stappen kunnen zetten.

Wellicht kan Samsung nog verrassen met de accuduur en cameraprestaties.

Bekijk de uitgebreide versie en onze hands-on video

Bekijk onze video en hands-on van de Gear Fit