Samsung heeft maandagavond in Barcelona tijdens Mobile World Congress (MWC) de Galaxy S5 gepresenteerd.

De Galaxy S5 heeft een betere accuduur, betere camera en verbeterde behuizing, aldus Samsung.

Nieuw is dat de Galaxy S5 waterdicht is en beschikt over een vingerafdrukscanner in de thuisknop. Het is ook mogelijk foto's of bestanden op te slaan in een privéomgeving die alleen te bereiken is met de vingerafdruk.

Scherm

Het toestel heeft een 5,1 inch-scherm met een full hd-resolutie van 1920 x 1080 pixels, niet zoals werd gesuggereerd een nog hogere resolutie. Het blijft een Super Amoled-variant die ook in veel andere Samsung-telefoons te vinden is. Ook is de telefoon nog steeds gemaakt van plastic. Er gingen geruchten over een aluminium behuizing.

De S5 komt in april voor 699 euro op de markt in de kleuren zwart, wit, blauw en lichtbruin. De achterkant heeft een nieuwe structuur gekregen met kleine putjes erin. Dat zou moeten zorgen voor meer grip.

Camera

De camera beschikt over 16 megapixels en aan de voorzijde is een 2,1 megapixel-variant te vinden. De interface van de camera-app is aangepast zodat foto's maken en bewerken volgens Samsung eenvoudiger wordt. Het bedrijf stelt met een autofocus van 0,3 seconden de snelste te hebben in een smartphone op dit moment.

Tot slot rust Samsung de camera uit met een hdr-functionaliteit voor video's. Volgens Samsung is dat voor het eerst in een smartphone. Hdr kennen we al langer van de foto's. De technologie zorgt ervoor dat de een hoog dynamisch bereik is. Zowel donkere als lichte gedeelten worden goed en gedetailleerd weergegeven.

Specificaties

De accu beschikt over 2800 mAh, De S4 had nog 2600 mAh. Daarmee zou de gebruiker tien uur aan video's moeten kunnen kijken. Met welke helderheid dat is, is onduidelijk.

Samsung Galaxy S5

Scherm 5,1 full hd super amoled
Processor Quadcore 2.5 GHz Snapdragon 801
RAM 2 GB
Camera 16 megapixel
Opslag 16 en 32 GB
Batterij 2800 mAh
MicroSD Ja
Vingerafdrukscanner Ja, in thuisknop
Hartslagmeter Ja, op achterzijde
Android-versie 4.4.2

Verder is er 2 GB werkgeheugen in de S5 te vinden samen met een opslagcapaciteit van 16 of 32 GB. Dat geheugen kan worden uitgebreid met maximaal 64 GB via een MicroSD-kaart. Samsung maakt tot slot gebruik van een 2,5 GHz quad core Snapdragon 801-processor van Qualcomm. De opvolger van de populaire Snapdragon 800 met een iets hogere kloksnelheid.

De telefoon is 8,1 millimeter dik, 142 millimeter hoog en 72,5 millimeter breed. Dat is iets dikker, hoger en breder dan de S4. Ook het gewicht is toegenomen, van 130 gram naar 145 gram.

Software

De nieuwe smartphone van Samsung draait op Android 4.4 (Kitkat) met de eigen softwarelaag Touchwiz van Samsung. Het uiterlijk hiervan is iets aangepast. Zo zijn de menu's wat minder druk en 'platter' zonder de poespas die men gewend is van het Zuid-Koreaanse bedrijf. Verder introduceert Samsung geen nieuwe S-apps.

Wel zijn sommige apps vernieuwd, zoals de S Health-applicatie. Daar kan nu ook een dieet worden bijgehouden en de S5 beschikt over een eigen hartslagsensor. De data kan in de S Health-app worden uitgelezen. Hoe de hartslag precies wordt gemeten, is niet bekend.

Gear Fit

Naast de S5 werd ook de Gear Fit voor het eerst getoond. Deze sportaccessoire komt in april uit voor een prijs van 199 euro en beschikt over een gebogen oled-scherm. Volgens Samsung is de armband niet alleen voor tijdens het sporten bedoeld. Via het 1,84 inch-scherm krijgt de drager inzicht in de sportprestaties maar ook de dagelijks activiteit, zoals het aantal stappen en het slaapritme.

De armband kan apart worden gebruikt, maar ook worden gekoppeld aan een smartphone. Als de Fit gekoppeld is met een Galaxy-telefoon kunnen ook inkomende oproepen, e-mails, sms'jes, alarmen, de agenda en andere apps van derden worden doorgestuurd. De bandjes kunnen worden verwisseld en zijn beschikbaar in verschillende kleuren.

De Gear Fit beschikt over onder meer een stappenteller en hartslagmeter, die kan worden uitgelezen in de S Health-app van Samsung. Bij gemiddeld gebruik zou het product zo'n drie tot vier dagen mee moeten gaan. De armband weegt 27 gram.

Volg de presentatie van de S5 in ons liveblog (gesloten)

Bekijk al het nieuws van Mobile World Congress