Facebook-ceo Mark Zuckerberg noemt de overname van Whatsapp 'een goede gok'. Hij onderstreept dat Whatsapp niet zal veranderen, en dat met gebruikersdata niets gebeurt.

Zuckerberg zei dat tijdens een conferentie op het Mobile World Congress in Barcelona.  "Whatsapp is op weg om meer dan een miljard mensen te verbinden", aldus de Facebook-ceo.

"Dat is echt een enorme prestatie voor een app. Jan [Koum, de oprichter van Whatsapp, red.] en ik spraken vaak over hoe het zou zijn om iedereen in de wereld met elkaar te verbinden. Dat is een belangrijke overeenkomst tussen Whatsapp en Facebook."

Privacy

Facebook zal informatie en foto's uit Whatsapp-berichten niet gebruiken voor advertenties of andere diensten. Whatsapp slaat de berichten van gebruikers niet eens op zijn servers o. Zuckerberg onderstreept dat het Whatsapp-team autonoom blijft handelen.

Zuckerberg is van mening dat de koop van Whatsapp "een goede gok" was. "Het bedrijf is op zichzelf al meer dan 19 miljard waard, en dan is er ook nog eens een flinke strategische waarde van wat we samen kunnen doen."

Internet.org

Zuckerberg sprak ook weer over Internet.org, een initiatief waar Facebook sinds eind 2013 samen met Samsung, Ericsson, Mediatek, Nokia, Opera en Qualcomm aan werkt. Het Internet.org-project wil voor iedereen betaalbare internetverbindingen beschikbaar maken.

Internet.org wil gratis toegang tot diensten als Facebook verlenen. Zuckerberg: "Het project bevindt zich nog in een vroeg stadium en ik heb nog niet alle antwoorden, maar ik wil met meer bedrijven samenwerking om dit project uit te breiden."

Door toegang tot internet in ontwikkelingslanden te vergroten is het volgens Internet.org mogelijk dat de productiviteit met 25% toeneemt, er meer dan 140 miljoen nieuwe banen worden gecreëerd en dat er zo'n 160 miljoen mensen uit de armoede worden geholpen.

Verlies

De Facebook-ceo meldt dat het sociale netwerk de eerste jaren veel geld gaat verliezen aan het Internet.org-project: "Maar als we iets goeds doen voor de wereld, vinden we uiteindelijk wel een manier om van het project te profiteren."

Volgens Zuckerberg hebben mensen recht op standaarddiensten voor het internet, zoals Wikipedia, opzoeken wat voor weer het is of met elkaar communiceren via chatberichten. "Bijna al deze diensten zijn op tekst gebaseerd. Dat neemt weinig bandbreedte in er is vrij goedkoop om aan te bieden", aldus de Facebook-ceo.

Zuckerberg probeert met het Internet.org-project binnen vijf jaar het aantal aangesloten mensen te verhogen naar meer dan één miljard: "We zeggen dat er 5 miljard smartphones in de wereld zijn, maar dat schetst ten onrechte het beeld dat de meeste mensen er één hebben."

Waarom betaalt Facebook 19 miljard voor Whatsapp?

Hoe is Whatsapp ontstaan en wie zijn de oprichters?