T-Mobile gaat het vanaf het tweede kwartaal van 2014 mogelijk maken om te roamen op het 4G-netwerk. 

Dat heeft moederbedrijf Deutsche Telekom maandag bekendgemaakt op het Mobile World Congress in Barcelona.

Klanten in Nederland, Duitsland, Frankrijk en Spanje zullen als eerst op elkaars 4G-netwerk kunnen internetten. Later volgen ook Tsjechië en Griekenland.

De provider wilde niets zeggen over de kosten van roaming op 4G. KPN en Vodafone lanceerden eerder deze maand al 4G-roaming, beiden tegen dezelfde prijs als 3G-internet in het buitenland.

Sneller 4G

Gebruikmakend van de nieuwe technologie LTE-Advanced voert Deutsche Telekom tests uit met sneller 4G-internet. Onder meer in Nederland zijn tests uitgevoerd.

Vorige week werden in een Duitse stad nelheden van 580 Mbps gehaald, zei Claudia Nemat, de Europese directeur van Deutsche Telekom.

Via een 'normale' 4G-verbinding is de maximumsnelheid ongeveer 150 Mbps, al worden in de praktijk vooral snelheden tot 50 Mbps aangeboden. De behaalde snelheid van 580 Mbps was een piek, maar 300 Mbps moet de volgende standaardsnelheid op het netwerk van T-Mobile worden.

T-Mobile ziet LTE-Advanced als een opstap naar het nog snellere 5G, waarvan de introductie pas op zijn vroegst in 2020 wordt verwacht.

Nederland

Over een Nederlandse uitrol van LTE-Advanced wilde T-Mobile nog niets zeggen. Het is daarvoor volgens de provider nog te vroeg, omdat het 'normale' 4G-netwerk nog niet in zijn geheel is uitgerold.mVolgens woordvoerder Michael Vos zijn de Nederlandse zendmasten al geschikt om een upgrade naar de nieuwe technologie te krijgen.

Om gebruik te maken van LTE-Advanced moeten toestellen daar wel geschikt voor zijn. Zelfs veel nieuwe smartphones zijn dat op dit moment nog niet, dus het zal nog enige tijd duren voordat de hogere snelheden voor consumenten haalbaar zijn.

"We wachten alleen nog op de smartphone-fabrikanten", zei Niek Jan van Damme, hoofd van het Duitse netwerk van Deutsche Telekom. "Zo gauw zij er klaar voor zijn, zullen wij de hogere snelheid leveren."

5G: Hd-films in één seconde

Bekijk alle aankondigen van het Mobile World Congress

Vijf vragen over roaming