De Nokia XL ziet er niet uit als een Android-toestel, maar toch kan het apparaat overweg met honderdduizenden apps die zijn gemaakt voor het systeem. NUtech testte het apparaat dat een grote ommekeer betekent voor Nokia.

Bekijk de uitgebreide versie en een hands-on video op NUtech.nl

Met de Nokia X, X+ en XL doet de fabrikant een stap weg van Windows Phone. De toestellen draaien op Android, al is daar een forse visuele laag overheen gegooid die het systeem min of meer onherkenbaar maakt.

Bovendien zijn alle connecties met Google uit het systeem gehaald. Er is geen Gmail-app, geen Google Drive en al helemaal geen Google Play Store. In plaats daarvan krijgen kopers van de nieuwe Nokia-toestellen een thuisscherm vol Windows Phone-achtige tegels en toegang tot diensten van Microsoft.

NUtech ging op het Mobile World Congress in Barcelona aan de slag met een Nokia XL, die aan het begin van het tweede kwartaal zal verschijnen voor 109 euro. Net zoals de Asha- en Lumia-telefoons van Nokia heeft de X-reeks een achterkant uit één stuk plastic, die zeer robuust aanvoelt. De toestellen worden verkrijgbaar in meerdere felle kleuren, waardoor ze direct als een Nokia te herkennen zijn.

De XL heeft een camera van 5 megapixel aan de achterkant. De kwaliteit daarvan is door de slechte belichting op de beursvloer nog moeilijk te meten, maar kwam niet indrukwekkend over.

Het scherm van het toestel is 5 inch groot. Daarmee is het apparaat even groot als bijvoorbeeld de Galaxy S4, al ligt de schermresolutie vanzelfsprekend veel lager met 800 bij 480 pixels. Ontzettend scherpe video's en tekst hoef je dus niet te verwachten, maar daar is de prijs ook niet naar.

Prestaties

Het toestel heeft een dualcore-processor van 1 GHz en 768 MB werkgeheugen. Die specificaties zorgen op het eerste oog voor redelijke prestaties. Het laden van apps kan lang duren, maar over het algemeen loopt het systeem vloeiend. 

Multitasken is wel moeilijk; als je tussen apps schakelt, moeten ze vaak weer opnieuw laden als ze even dicht zijn geweest. Er is sowieso geen multitaskscherm waar een overzicht van geopende apps vindbaar is. Alle apps moeten via het thuisscherm worden geopend.

Desalniettemin zijn de specificaties en stevigheid van de hardware indrukwekkend voor zo'n goedkoop apparaat. Ook is het een groot voordeel dat Android-apps in principe beschikbaar zijn voor het toestel.

Apps

Daar valt echter wel een kleine kanttekening bij te zetten. Apps kunnen worden gedownload uit de Nokia Store, maar ontwikkelaars moeten hun apps daar wel handmatig aanbieden. In sommige gevallen zijn daarvoor aanpassingen nodig, die ervoor zouden kunnen zorgen dat apps niet of later in de Nokia Store verschijnen.

Nadeel is dat het toestel wordt geleverd met slechts 4 GB opslagruimte. Dat zal het downloaden van grote apps, zoals games, bemoeilijken. De opslagruimte kan wel worden uitgebreid met een sd-kaart van maximaal 32 GB.

Navigatie

Waar veel Android-toestellen drie hardware- of softwareknoppen onder in beeld hebben, heeft de Nokia XL er slechts één: een terugknop. Die kan worden gebruikt om naar het vorige scherm terug te keren. Als je de knop lang inhoudt, dan ga je direct terug naar het thuisscherm. 

Dat maakt de navigatie iets minder snel. Het is onduidelijk waarom Nokia ervoor heeft gekozen om geen thuisknop te gebruiken: naast de terugknop is hier voldoende ruimte voor.

Door van boven naar beneden over het scherm te swipen, verschijnt een instellingenscherm waar bluetooth en wifi kunnen worden in- en uitgeschakeld. 

Notificaties worden getoond op het vergrendelscherm, maar ook in de 'fast lane', een scherm dat zich recht van het thuisscherm bevindt. Dit overzicht, dat eerder al op Asha-telefoons te vinden was, toont behalve updates van sociale media ook updates van games en andere berichten.

Voorlopige conclusie

Al met al voelt de software die Nokia om Android heen heeft gebouwd heel natuurlijk. Eigenlijk combineren de X-telefoons het beste van Windows Phone én Android: je krijgt het handige Windows Phone-thuisscherm met hopelijk een groot aanbod Android-apps.

Voor de prijs lijkt de Nokia XL een prima toestel te worden. Je zou er bijna van gaan hopen dat Nokia zijn duurdere Lumia-toestellen ook gaat voorzien van een mix van Windows Phone en Android.

Bekijk de uitgebreide versie en een hands-on video op NUtech.nl