Het nieuwe vlaggenschip van Sony kenmerkt zich net als zijn voorganger door kleine, maar belangrijke updates. Onze eerste ervaring met de Xperia Z2.

Bekijk de uitgebreide versie en onze hands-on video op NUtech.nl

De Z2 volgt slechts een half jaar na de Z1. Het ontwerp is dan ook nagenoeg gelijk gebleven en dat is niet de eerste keer.

Hoewel de bouwkwaliteit prima is, was een nieuw ontwerp voor dit vlaggenschip van 2014 welkom geweest. De glazen voor- en achterzijde blijven helaas krasgevoeliger, maar zijn wel stevige en voelen degelijk aan.

Behuizing

De glazen platen worden gescheiden door een aluminium strip die bij de Z2 iets minder opvalt dan bij de Z1. De knoppen in de rand zijn bovendien iets verfijnder afgewerkt. Een ander positief punt is dat de twee klepjes aan de linkerzijde vervangen zijn voor één grote klep. Dat betekent wel dat tijdens het opladen ook altijd de simkaart-poort open staat.

De Z2 is maar net iets groter dan de Z1, maar heeft wel een 5,2 in plaats van 5 inch-scherm. De randen boven en onder het scherm blijven fors in vergelijking met de concurrentie. Dat is zonde en en een misser in een tijd waarin Samsung en LG hun randen steeds dunner maken.

Scherm en geluid

De kleurweergave is merkbaar beter dan bij de Z1. Kleuren zijn levendiger en vooral primaire kleuren ogen feller. Zwart is ook zwarter en wit iets minder blauw. Dat zorgt er wel voor dat witte vlakken soms wat doffer lijken, maar de witbalans kan handmatig worden ingesteld.

Het geluid uit de mooi weggewerkte speaker is op een drukke stand slecht te testen, maar leek voller dan op de Z1 en heeft in ieder geval genoeg volume. Met een speciale headset kan gebruik worden gemaakt van noise cancelling waardoor omgevingsgeluid onderdrukt wordt. De technologie doet het alleen als muziek of een video wordt afgespeeld, maar het werkt goed.

Camera en prestaties

De camera is gelijk gebleven aan de variant uit de Z1. Het gaat om een 20,7 megapixel-camera waarmee mooie foto’s kunnen worden gemaakt. De kleurweergave was ondanks het gele kunstlicht erg accuraat. Wel hebben donkere vlakken in de foto’s snel last van ruis.

Een uitgebreide test zal later aan moeten tonen of bijvoorbeeld software-updates nog iets voor de fotokwaliteit betekenen. Ook de snelheid en accuduur kunnen we dan pas testen. De snelheid moet dik in orde zijn vanwege de nieuwe Snapdragon 801-processor. Tijdens onze hands-on-sessie oogde het toestel dan ook erg soepel en snel.

Voorlopige conclusie

Met een aantal kleine updates weet Sony een goed toestel neer zetten. Het geluid en scherm zijn iets verbeterd en de behuizing heeft een kleine update gekregen. Het gevoel van een echt nieuwe smartphone ontbreekt helaas. Het is de tweede kleine update in de Xperia Z-lijn. 

Bekijk onze video, foto's en de uitgebreide hands-on op NUtech.nl