Nokia heeft maandag de Nokia X, X+ en XL aangekondigd. De toestellen draaien op een aangepaste versie van Android die Nokia- en Microsoft-diensten centraal stelt.

Met de Nokia X-apparaten richt het bedrijf zich op de markt voor smartphones van minder dan 100 euro. 

Voormalig ceo Stephen Elop zei tijdens een persconferentie op het Mobile World Congress in Barcelona dat hier grote kansen liggen. Hij verwacht dat de verkopen van toestellen in die prijsklasse vier keer sneller zullen groeien dan die van duurdere smartphones.

De toestellen hebben een ontwerp dat lijkt op de Asha- en Lumia-telefoons van het Finse bedrijf. De behuizing is gemaakt uit één stuk plastic. De X en X+ hebben schermen van 4 inch, terwijl de XL een 5 inch-display heeft. De XL heeft ook camera's van 2 en 5 megapixel.

Het verschil tussen de X en X+ is dat laatstgenoemde meer werkgeheugen heeft en de standaard geleverd wordt met een 4GB sd-kaart. De X, X+ en XL krijgen prijzen van respectievelijk 89, 99 en 109 euro. Nokia belooft een wereldwijde uitrol vanaf het begin van het tweede kwartaal. 'Groeimarkten' zijn als eerst aan de beurt.

Google

Hoewel de smartphones op een versie van Android draaien, benadrukt Nokia dat het systeem ver van Google staat. "De Nokia X haalt mensen naar de cloud van Microsoft, niet die van Google", zei Elop. Hij verwacht dat Microsoft zo wereldwijd consumenten weet te bereiken die nog nooit met Microsoft-producten hebben gewerkt.

De nieuwe toestellen maken gebruik van een eigen app store van Nokia. App-ontwikkelaars moeten hun apps daar handmatig inzetten. Naast de Nokia Store zijn ook appwinkels van onder meer Yandex beschikbaar. Google Play is niet op de toestellen te vinden. Wel kunnen apk-bestanden, die apps bevatten, via de sd-kaart handmatig op de toestellen worden gezet.

Nokia- en Microsoft-diensten als Here Maps, Onedrive en Skype worden standaard meegeleverd. Elop zei dat de X-lijn van Nokia tussen de Lumia- en Asha-toestellen van het bedrijf komt. Lumia-toestellen zullen in de toekomst steeds goedkoper worden, zei hij.

Asha

Nokia toonde maandag ook de Asha 230, een toestel dat voor 45 euro zal worden verkocht. In april komt er een software-update uit voor alle Asha-toestellen, die onder meer Onedrive-toegang toevoegt.

Nokia toonde ook de Nokia 220, een nieuwe feature phone met een prijs van 29 euro. Dat toestel heeft een scherm van 2,4 inch en zal Facebook en Twitter beschikbaar maken voor mensen zonder smartphone.

Lees meer over de aankondigingen op het Mobile World Congress