Sony heeft maandag een nieuwe high-end smartphone, een middenklasse smartphone en een nieuwe tablet onthuld.

Dat deed het Japanse bedrijf op een persconferentie tijdens Mobile World Congress in Barcelona.

Naast een opvolger van de Z2 en een nieuwe middenklasse smartphone, de M2, onthulde Sony ook de verwachte nieuwe tablet. De Xperia Z2 Tablet is ’s werelds dunste en lichtste tablet.

Xperia Z2

De Xperia Z2 is de opvolger van de Z1 (review) en heeft een groter 5,2 inch-scherm, betere speakers en een nieuwe processor.

Het ontwerp houdt Sony grotendeels hetzelfde met de glazen panelen aan de voor- en achterkant onderbroken door een aluminium strip die uit één stuk is gemaakt. De Z2 is net als de andere recente Xperia’s stof- en waterdicht. De telefoon is 0,3 millimeter dunner geworden en heeft iets dunnere randen rond het scherm.

De camera beschikt over 20,7 megapixels, net als de Z1. Sony gebruikt een 1/2.3 Exmor RS CMOS-sensor en het is mogelijk om video’s in een ultra hd-resolutie (3840 x 2160 pixels) op te nemen.

Het Japanse bedrijf belooft ook betere geluidskwaliteit door nieuwe speakers. Sony gebruikt bovendien een nieuwe Snapdragon 801-processor van Qualcomm. De quadcore-processor is geklokt op 2,3 GHz. De telefoon is vanaf april verkrijgbaar voor een nog onbekend prijs.

Xperia M2

De Xperia M2 is het goedkopere broertje van de Z2. Hoewel een prijs nog onbekend is, geven de specs al een duidelijk verschil tussen de high-end Z2 en de middenklasse M2 aan.

De M2 beschikt over een 8 megapixel-camera met iets minder goede sensor. Het ontwerp is wel nagenoeg gelijk.

Het scherm  van 4,8 inch beschikt alleen slechts over een quarter-hd (qhd) resolutie van 960 x 540 pixels. Dat komt uit op 229 pixels per inch, een stuk lager dan bij veel andere telefoons zoals de S4 Mini en HTC One Mini.

De M2 zal beschikken over een Snapdragon 400-processor. Het gaat om een quad core-model van 1,2 GHz. Het toestel is eveneens vanaf april te koop.

Lees meer informatie over de Xperia Z2 en M2 en bekijk foto's

Tablet

Tot slot toonde Sony de Xperia Z2 Tablet, met 6,4 millimeter de dunste tablet ter wereld en met 426 gram volgens Sony ook de lichtste. Het scherm blijft op 10,1 inch gelijk en heeft net als de eerste Tablet Z (review) een full hd-resolutie (1920 x 1080 pixels).

Net als de Z2-smartphone beschikt de tablet over een nieuwe Snapdragon 801-processor voor betere prestaties en de Z2 Tablet heeft ook een nieuwe laadtechnologie waardoor de accu 75 procent sneller opgeladen moet zijn.

Tot slot zitten er een 8,1 en 2,2 megapixel-camera in de nieuwe tablet verwerkt. Een prijs en verkoopdatum zijn nog onbekend.

Lees meer over de Xperia Z2 Tablet en bekijk foto's

Wat is er nog meer onthuld op Mobile World Congress?

Bekijk de beste tablets van 2013