Sinds bekend werd dat Whatsapp door Facebook wordt overgenomen, kreeg concurrent Telegram er ruim 800.000 nieuwe gebruikers bij.

Telegram is in Nederland de populairste gratis app voor iOS, net als in Zwitserland, Oostenrijk, Duitsland, Mexico en zes andere landen. Het bedrijf laat via Twitter weten dat Telegram vandaag ruim 800.000 nieuwe gebruikers heeft gekregen.

Whatsapp zou een gebruikersgroei van een miljoen nieuwe gebruikers per dag hebben. Dat meldde de berichtendienst tijdens de bekendmaking van de overname door Facebook, dat 19 miljard dollar voor Whatsapp betaalt.

Donaties

Mensen lijken zich na de bekendmaking van de overname zorgen te maken, en stappen over op Telegram. Die berichtendienst is opgericht door de ceo van VK, het populairste sociale netwerk van onder meer Rusland.

De makers van Telegram zeggen hun kosten te betalen met donaties, en beloven dat de app gratis en vrij van advertenties blijft. Daarnaast beweren ze dat de app veiliger, sneller en krachtiger is dan Whatsapp.

Verstuurde berichten worden versleuteld op de servers van Telegram opgeslagen. De app heeft ook een privéchatmodus, waarbij berichten niet opgeslagen zouden worden, en niet traceerbaar zouden zijn.

Beveiliging

Er zijn nog wel vragen over de beveiligingsmethoden van Telegram. De app gebruikt geen standaard beveilingsprotocol, maar een die de makers zelf ontwikkeld hebben. De makers van de app beloven een beloning van 200.000 dollar in bitcoins aan wie de encryptie van de app weet te breken.

Telegram is er voor iOS en Android, met onofficiële apps voor Windows, Mac, Linux en windows Phone. De meeste van die onofficiële apps zijn nog in bèta of zelfs alpha-stadium. Alle Telegram-apps zijn gratis.

Bekijk nog zes alternatieven voor Whatsapp

Waarom betaalt Facebook 19 miljard dollar voor Whatsapp?

Welke berichtendiensten zijn elders in de wereld populair?