Vrijdag 30 september 2022 | Het laatste nieuws het eerst op NU.nl
Windows XP

Een derde van gemeenten in april op onveilig Windows XP

Bijna twee op de vijf gemeenten in Nederland werkt vanaf april op computers met het dan verouderde Windows XP. 
Door NU.nl/Colin van Hoek en Jerry Vermanen

Dat blijkt uit een rondgang van NUtech.nl onder Nederlandse gemeenten. Ruim 55 procent van de 405 ondervraagde gemeenten heeft gereageerd op vragen naar de overgang van Windows XP.

Deze versie van Windows krijgt vanaf 8 april 2014 geen beveiligingsupdates meer, waardoor het gevoelig is voor onder meer malware.

Enkele grote gemeenten als Den Haag, Utrecht, Eindhoven en Tilburg zijn voor april nog niet volledig overgestapt op een recente versie van Windows. Amsterdam verwacht zelfs pas in 2015 van Windows XP af te zijn.

Voor het einde van dit jaar is 96 procent van de gemeenten geüpdatet. De gemeente Smallingerland verwacht pas in 2016 van Windows XP af te zijn.

Het grootste aantal pc's dat in april nog op XP draait is logischerwijs te vinden in de grotere gemeenten. In Amsterdam gaat het om 6400 pc's en in Utrecht om ruim 4500 exemplaren. Ook in Eindhoven (2100) en Tilburg (2000) zullen na april nog veel pc's het verouderde besturingssysteem gebruiken.

Gevaar

Volgens Hans Bos, technisch directeur bij Microsoft Nederland, is het gevaar van XP na april "reëel". Op dit moment is XP zelfs al een stuk onveiliger dan Windows 7 of 8, waarschuwt hij.

Veel gemeenten, zoals Utrecht en Amsterdam, geven aan dat er tijdelijk extra beveiligingsmaatregelen worden genomen om toch veilig te zijn. Microsoft erkent dat er mogelijkheden zijn, "maar het fundament verander je niet. De architectuur is achterhaald."

Momenteel gebruikt ongeveer 10 procent van alle Nederlanders nog XP. Dat is lager dan in de rest van de wereld, maar Bos is nog niet tevreden. "We gaan voor 0 procent. Wanneer dat gehaald wordt kan ik niet zeggen, maar daar werken we constant aan."


Lees meer over:

Windows XP

Aanbevolen artikelen