De G2 Mini is eigenlijk geen echte mini. Het toestel heeft een groot 4,7 inch-scherm, maar LG heeft dat in een kleine behuizing weten te proppen. NUtech.nl kon de telefoon alvast kort uitproberen.

Bekijk de uitgebreide hands-on en foto's op NUtech.nl

De G2 Mini is niet alleen kleiner, maar heeft ook een minder snelle chip, minder goede camera en minder goed scherm van de zijn grote broer.

LG maakte nog geen prijs bekend, maar het is duidelijk dat het om een middenklassetoestel gaat. De dual core-processor is een stuk minder snel dan de quad core-variant uit de originele G2. Hoewel Android soepel blijft draaien, is enige vertraging bij het opstarten van sommige apps en bijvoorbeeld het wegschrijven van foto's merkbaar.

Camera en accu

Een uitgebreide test moet de echte kracht van de Mini nog tonen. Dat geldt ook voor de accuduur en camera. De accu is net als bij de G2 trapsgewijs opgebouwd zodat er in de kleine behuizing een 2440 mAh-accu past.

In combinatie met een lagere resolutie en kleiner scherm zou de accuduur prima moeten zijn. Het is nog wel afwachten hoe energiezuinig de processor is.

De camera hebben we wel al even kort getest. Op het eerste gezicht lijken de foto's prima te zijn met een accurate kleurweergave. De camera beschikt over 8 megapixels tegenover 13 megapixels in de G2. De foto's zullen dus iets minder details hebben.

Behuizing

De behuizing hebben we wel al uitgebreid bekeken. LG is erin geslaagd een 4,7 inch-scherm in een behuizing te stoppen die niet veel groter is dan de iPhone 5S, S4 Mini en HTC One Mini met een veel kleiner scherm.

De bijzonder dunne randen maken dat mogelijk en geven het toestel een stijlvol uiterlijk. Wel is de G2 mini met 9,8 millimeter erg dik. De achterkant is niet meer gemaakt van glimmend plastic zoals bij de G2. Het toestel heeft een stroeve achterzijde met een klein raster en ligt lekker in de hand.

De volume- en aan/uit-knoppen zitten aan de achterkant in plaats van de zijkant. Hoewel de besturing went, is het geen toevoeging. Het scherm kan geactiveerd worden door twee keer te tikken en die functie werkt uitstekend, net als bij de G2.

Bij de G2 Mini is ook Knock Code toegevoegd. Het is mogelijk een unieke klopcode in te stellen om de telefoon te ontgrendelen. Het invoeren kan op een uitgeschakeld scherm en dat bespaart tijd en een extra handeling (het activeren van het scherm). De klopcode werkt in de praktijk met een kleine foutmarge prima.

Scherm

Het scherm lijkt op het eerste gezicht ruimvoldoende. De kleuren zijn accuraat, hoewel ze licht afwijken van de iPhone 5S dat een uitstekende kleurweergave heeft. De helderheid lijkt ook dik in orde. Wel zijn witte vlakken iets blauwer dan bij de toestellen met de beste witweergave. Dat valt echter alleen op in een directe vergelijking en is geen uitzondering in de markt.

Nadeel van het scherm is de lage resolutie van 960 x 540 pixels. In een normale mini is dat niet zo erg, maar met een 4,7 inch-scherm blijven er maar 234 pixels per inch over, veel minder dan bij andere toestellen. Het verschil in scherpte is vooral zichtbaar bij het lezen van teksten.

Voorlopige conclusie

Of de G2 Mini een aanrader is hangt af van de prijs. De G2 heeft een adviesprijs van 549 en de Mini mag eigenlijk niet meer dan 349 euro kosten. Als LG erin slaagt voor dat geld van de accuduur, camera en snelheid minimaal twee onderdelen naar behoren af te sluiten, is de compacte telefoon met een groot scherm een mooie toevoeging aan het portfolio.

Vanaf maandag 24 februari tot en met donderdag 27 februari wordt in Barcelona Mobile World Congress (MWC) gehouden. NUtech.nl doet verslag van de beurs. Volg al het nieuws in ons MWC-dossier.

Bekijk de uitgebreide hands-on en foto's op NUtech.nl

Bekijk de belangrijkste verwachtingen van Mobile World Congress