Facebook neemt Whatsapp over voor een bedrag van 19 miljard dollar (13,8 miljard euro). Whatsapp wordt door de overname volledig eigendom van Facebook.

Dat blijkt uit een persbericht van Facebook. Whatsapp blijft na de overname zelfstandig opereren. Ook houdt de app zijn eigen naam. De overname moet nog door de Amerikaanse overheid worden goedgekeurd.

Facebook betaalt twaalf miljard dollar in Facebook-aandelen en vier miljard in contanten. Over een periode van vier jaar krijgen de oprichters en werknemers van Whatsapp nog eens drie miljard dollar aan 'beperkte aandelen'. Whatsapp zou tussen de 35 en 50 werknemers in dienst hebben.

Geen veranderingen

Voormalig ceo en oprichter van Whatsapp Jan Koum krijgt een leidinggevende functie binnen Facebook en komt ook in de raad van bestuur van het sociale netwerk. Volgens Koum verandert er voor gebruikers  van Whatsapp niets. De berichtendienst heeft nooit reclame gehad, dat zal volgens Koum niet veranderen.

"Wij zijn blij en vereerd om met Mark [Zuckerberg] en Facebook samen te werken en ons product naar meer mensen rond de wereld te brengen", aldus Koum.

Overnamegesprekken

"Whatsapp is op weg om een miljard mensen te verbinden", zegt Facebook-ceo Mark Zuckerberg over de overname. "De diensten die die mijlpaal bereiken zijn allemaal erg waardevol."

De twee bedrijven zijn al twee jaar met elkaar in gesprek, meldt Business InsiderOp 9 februari jongstleden stelde Zuckerberg de overname aan Koum voor. Koum dacht daar enkele dagen over na, op 14 februari ging Koum akkoord.

Miljoenen gebruikers

Whatsapp heeft momenteel zo'n 450 miljoen actieve gebruikers. Zo'n 70 procent daarvan gebruikt de berichtenapp dagelijks. Whatsapp zou iedere dag een miljoen nieuwe gebruikers krijgen.

De gebruikers van Whatsapp uploaden ruim 600 miljoen foto's per dag, ruim 200 miljoen stemberichten en ruim 100 miljoen video's. Die aantallen nemen jaarlijks met 100 procent toe. Facebook Messenger, de berichtendienst van Facebook, blijft bestaan en zal ook doorontwikkeld worden.

Het is bijna twee jaar geleden dat Facebook zijn vorige grote overname deed. In april 2012 werd Instagram gekocht voor 1 miljard dollar.

Waarom betaalt Facebook zo veel geld voor Whatsapp?

De zes beste alternatieven voor Whatsapp