De omzet die de Nederlandse muziekindustrie draait via streaming muziekdiensten is in 2013 ruim verdubbeld.

Dat maakt brancheorganisatie NVPI donderdag bekend. De inkomsten uit streaming stegen van 17,8 miljoen euro in 2012 naar 38 miljoen euro in 2013. Daarbij wordt zowel de omzet uit abonnementen als uit advertenties meegerekend.

Streaming is op de fysieke verkoop na de belangrijkste inkomstenbron voor de muziekindustrie. De groei van streaming wist te compenseren voor de lagere inkomsten uit fysieke verkopen en uit digitale downloads, waardoor de Nederlandse muziekindustrie als geheel met 1,1 procent groeide in 2013. De industrie groeide voor het eerst in 12 jaar.

De omzet uit de verkoop van cd's en vinyl daalde met 19,2 procent naar 76,1 miljoen euro. Dat is nog steeds ruim 58 procent van de totale omzet. De omzet uit vinyl steeg van 6 naar 7 miljoen euro.

Met downloads werd 15,5 miljoen euro verdiend, ruim 5 procent minder dan een jaar eerder. Er werden vooral minder losse singles gedownload. De verkoop van ringtones was goed voor een omzet van ongeveer 0,6 miljoen euro.

Essentieel

Fabrizio Gentile, managing director bij Deezer Benelux, zegt tegenover NUtech blij te zijn met de resultaten. "Dit geeft aan dat we echt verandering brengen. Streaming is de toekomst." De streamingdienst deed het zelf ook goed in 2013: binnen een jaar zag het zijn aantal gebruikers verdubbelen.

Gentile wijt het succes van diensten als Deezer aan het grote gemak waarmee muziek te beluisteren is. Voor de fysieke verkoop ziet hij ook nog steeds een toekomst: "Het fysieke component blijft erg belangrijk en zal niet helemaal verdwijnen. Platenmaatschappijen komen ook met nieuwe ideeën en nieuwe ervaringen, zoals een mooi boek dat bij een cd wordt geleverd. Streamingdiensten en de fysieke ervaring vullen elkaar aan."

Kees van der Hoeven, directeur van Universal Music Nederland, noemt het succes van streamingdiensten als Spotify en Deezer "essentieel voor de ontwikkeling van de muziekmarkt en nieuw talent".

Het herstel op de muziekmarkt begon al in de eerste helft van 2013, toen de industrie 1,9 procent meer verdiende dan een jaar eerder.