Grote verdeeldheid over Europese netneutraliteit

Er heerst in het Europees Parlement grote verdeeldheid over netneutraliteit. Het CDA stelt zich 'ernstige zorgen' te maken. Volgens D66 is er nog wel lichte vooruitgang te zien.

Dat laten Europarlementariërs Lambert van Nistelrooij (CDA) en Marietje Schaake (D66) weten aan NUtech.nl.

Maandag zal de commissie Industrie stemmen over onder meer netneutraliteit en roaming. Er zijn op basis van een plan van Eurocommissaris Neelie Kroes nieuwe voorstellen gemaakt. Over netneutraliteit is echter nog geen overeenkomst bereikt, laat plaatsvervangend commissielid Van Nistelrooij weten.

Er zit volgens het CDA nog wel beweging in, maar voor een compromis is het te vroeg. Volgens Schaake beweegt netneutraliteit zich in de goede richting: "Een week geleden was de situatie nog slechter."

Extra kosten

Een voorstel binnen de commissie, waarover dus nog geen compromis is bereikt, zou er voor zorgen dat providers niet zomaar bepaalde diensten mogen blokkeren of er extra geld voor mogen vragen. Gelijksoortig verkeer moet gelijk worden behandeld. Dat betekent echter wel dat een provider voor videodiensten als Netflix extra geld mag vragen, als het dat maar voor alle videodiensten doet.

In Nederland is netneutraliteit al in de wet vastgelegd. Providers mogen geen onderscheid maken tussen verkeer op gebied van snelheid, prijs of beschikbaarheid. In Europa zijn nog veel tegenstanders van zo'n strenge wet.

"Wij maken ons er hard voor", aldus Van Nistelrooij. "Als het er niet doorkomt, moet ik misschien tegen het hele pakket stemmen."

Hoop

Na een stemming in de commissie Industrie aankomende maandag, volgt er in april een stemming in het Europees Parlement. Daarna zullen afgevaardigden de voorstellen gaan overleggen met de Raad van ministers waarna als alles goed gaat in oktober weer gestemd wordt in het parlement.

Volgens Schaake is er nog wel hoop voor Europese netneutraliteit. Ze stelt dat er behalve de Nederlandse partijen veel andere afgevaardigden zijn die er hetzelfde over denken. "Bovendien is niet voor iedereen duidelijk wat netneutraliteit precies is. We moeten dat nu heel duidelijk maken."

Roaming

Kroes stelde ook een verenigde Europese telecommarkt voor waar roamingkosten (kosten voor bellen, sms'en en internetten in het buitenland) zouden verdwijnen. Bovendien zouden providers binnen alle Europese landen actief mogen zijn.

De commissie Industrie zal maandag instemmen met een nieuw voorstel waarin de afschaffing van de roamingkosten al eind 2015 geregeld moet zijn, in plaats van medio 2016. Een Nederlander mag dan nooit meer betalen voor sms'en, bellen en internetten dan hij of zij in Nederland doet.

Wel beperkt de commissie de open markt voor providers. Een Spaanse provider mag niet zomaar actief worden in Nederland zoals Kroes voorstelde. Wel moet het autorisatieproces vereenvoudigd worden.

Volgens Van Nistelrooij zorgt dat voor meer concurrentie. Dat moet er dan weer voor zorgen dat de prijzen voor mobiel gebruik in het binnenland niet stijgen. De providers zouden prijzen namelijk kunnen gaan verhogen om de verloren omzet uit roaming op te vullen. 

Wat kost roaming en wat zijn de alternatieven?

Hoeveel Nederlanders gebruiken roaming en waarvoor?

Lees meer over:
Tip de redactie