Vrijdag 30 september 2022 | Het laatste nieuws het eerst op NU.nl
Elektrische auto

'Vloeibare batterij' moet opladen elektrische auto versnellen

Onderzoekers werken aan een batterij met vloeibare elektrodes. Het moet mogelijk worden om de elektrodes geheel te vervangen, zodat bijvoorbeeld een elektrische auto snel kan worden opgeladen.
Door NU.nl/Jeroen Kraan

Het onderzoek naar de nieuwe soort accu wordt met 3,4 miljoen dollar gesteund door de Advanced Research Projects Agency for Energy (ARPA-E), een onderdeel van de Amerikaanse overheid. Dat meldt Technology Review.

Met vloeibare elektrodes zou vijf keer meer energie kunnen worden opgeslagen dan met huidige batterijen, waardoor een elektrische auto tot wel 500 kilometer zou kunnen rijden zonder opnieuw te worden opgeladen.

Een batterij met vloeibare elektrodes zou bovendien simpeler kunnen zijn, waardoor deze kleiner en goedkoper kan worden. Positieve en negatieve elektrodes zouden in tanks worden opgeslagen en vervolgens door de batterij worden gepompt om energie op te wekken.

Tanken

Vervolgens moet het mogelijk worden om de batterij 'traditioneel' op te laden, of de vloeistof geheel te vervangen. Bij een soort tankstation zou een batterij in enkele minuten geheel kunnen worden gevuld met nieuwe elektrodes.

Met het geld van ARPA-E proberen de onderzoekers een prototype te maken die 1 kilowattuur aan energie kan opslaan. Daar zou een auto enkele kilometers mee kunnen rijden.

Dicht bij een praktische toepassing voor de nieuwe soort accu zijn de onderzoekers nog niet. Het is nog onduidelijk wat voor systeem zal worden gebruikt om vloeistoffen door de batterij te pompen. Ook moet een manier worden gevonden om te voorkomen dat de gebruikte nanodeeltjes te snel hun capaciteit verliezen.


Lees meer over:

batterijen

Aanbevolen artikelen