Europeanen zetten roaming en telefoon massaal uit in buitenland

Europeanen zetten massaal hun internetdiensten uit als ze in andere Europese landen zijn. Een kwart zet zelfs de telefoon helemaal uit.

Dat blijkt uit onderzoek (pdf) van de Europese Unie onder 28.000 mensen uit 28 landen.

43 procent van de respondenten zet roaming uit in het buitenland waardoor mobiel internet niet meer mogelijk is. Van de bijna duizend ondervraagde Nederlanders zet 25 procent roaming uit.

18 procent van de Nederlanders neemt bij een reis naar een ander Europees land een speciaal pakket bij de provider.

Kosten

Omdat mobiel gebruik in het buitenland relatief veel geld kost, gebruikt de overgrote meerderheid van de Europeanen hun telefoon veel minder bij een bezoek aan een ander Europees land.

Er wordt door 84 procent niet of minder gebeld en door 71 procent niet of minder gesmst. Bovendien gebruikt 73 procent minder of geen e-mail en is 72 procent in het buitenland niet of minder actief op sociale media.

Volgens de Europese Commissie is dat het gevolg van de hoge tarieven. Providers zouden daardoor miljoenen aan inkomsten mislopen. Volgens het onderzoek is er een potentiële groep van 300 miljoen klanten als roamingtarieven niet meer zouden bestaan.

Waanzin

"Ik ben eerlijk gezegd geschokt door deze extreme cijfers", laat Eurocommissaris Neelie Kroes (Digitale Agenda) weten. "Het laat zien dat we roamingtarieven moeten afschaffen. Consumenten beperken het gebruik van hun telefoon in extreme mate en dat is ook onzinnig voor de providers."

"Roaming heeft geen nut in een verenigde markt (zoals Europa red.). Het is economische waanzin."

Kroes presenteerde eind 2013 een plan om de roamingkosten binnen de Europese Unie af te schaffen. Nog dit jaar moeten de kosten van bellen, sms'en en internetten in het buitenland gelijk zijn aan de kosten in het thuisland van de gebruiker.

De roamingtarieven zijn de afgelopen jaren onder druk van de Europese Commissie al door de providers verlaagd.

Wat kost roaming en wat zijn de alternatieven?

Hoe voorkom je een hoge telefoonrekening in het buitenland?

Lees meer over:
Tip de redactie