De gemeente Amsterdam heeft er met nieuw beleid voor gezorgd dat Airbnb, een online marktplaats voor het tijdelijk verhuren van huizen, weer officieel is toegestaan.

De gemeente liet begin 2013 weten klaar te zijn met de 'illegale hotels' in de stad en een recente uitspraak van de rechter verbood de verhuur van een woning aan toeristen in bijna alle gevallen.

De gemeenteraad van Amsterdam heeft nu besloten het tijdelijk verhuren van woningen toe te staan onder bepaalde voorwaardenZo moet de verhuurder toeristenbelasting betalen en mag het huis maximaal twee maanden per jaar worden verhuurd.

Airbnb is een website waar mensen hun woning te huur kunnen aanbieden als ze er zelf een paar weken of dagen niet zijn. Ook is het mogelijk een kamer of verdieping in een huis te verhuren. Het aanbod is doorgaans veel goedkoper dan een gemiddelde hotelkamer.

Voorloper

"Deze regelgeving maakt Amsterdam wereldwijd een voorloper op dit gebied", aldus Airbnb in een reactie. "De nieuwe regeling maakt het niet alleen gemakkelijker voor lokale bewoners om de woning waarin ze leven te delen met anderen, het maakt tegelijkertijd ook korte metten met illegale hotels die misbruik maken van het systeem."

Het bedrijf hoopt dat het Amsterdamse beleid steden wereldwijd zal inspireren.

Bekijk alle voorwaarden van de gemeente Amsterdam