Uitgeverijen WPG en LannooMeulenhoff willen nog dit jaar een onbeperkte e-booksdienst starten. Zo willen ze digitaal lezen toegankelijk en aantrekkelijk maken voor een groot publiek.

Dat meldt NRC Next donderdag. De 'Spotify voor e-books' moet direct toegang bieden tot populaire en recente titels, in tegenstelling tot de onlangs gelanceerde e-boekendienst van de Nederlandse bibliotheken.

De maandelijkse prijs die moet worden betaald wordt nog niet bekendgemaakt. Ook wil projectleider Lisa van den Herik van uitgeverij Unieboek Het Spectrum tegenover NUtech nog weinig prijsgeven over de technische details.

Zo wil ze niet zeggen of het mogelijk zal zijn om boeken op verschillende apparaten, zoals e-readers en tablets, te lezen. Ze benadrukt enkel dat het gebruiksgemak zo hoog mogelijk moet liggen, om het aanbod aantrekkelijk te maken voor een grote groep consumenten.

Compleet

Ook het aanbod moet zo uitgebreid mogelijk zijn. "We zijn met heel veel uitgevers in gesprek" over het toevoegen van e-books aan de dienst, zegt ze. Op termijn zou zij in de dienst het liefst een compleet aanbod van Nederlandse e-books terugzien. Bij de lancering zal dit nog niet het geval zijn, maar moet er wel "voldoende aanbod" zijn om abonnees aan te trekken.

Tegen NRC Next zegt Van Den Herik dat de vergoeding van auteurs wordt bepaald op basis van de tijdsduur die mensen besteden aan het lezen van hun boeken. "Het uitgangspunt is dat het niet veel nadeliger voor auteurs is dan wat zij nu met de verkoop van e-boeken verdienen."

Verschillende uitgevers zeiden in januari al tegen NUtech dat zij interesse zouden hebben in een 'Netflix voor e-books'. "Ik denk dat we alles moeten uitzoeken en alles een kans moeten geven", zei uitgever Jeanette Ploeger van De Fontein.