Het beheer van het internet moet niet meer door de Amerikanen worden gedomineerd. Het zou beter zijn als er geleidelijk een wereldwijd model komt, waarin ook Europa een grotere rol speelt.

Dat stelde Eurocommissaris Neelie Kroes (Digitale Agenda) woensdag over het zogenoemde Internet Governance, dat bijvoorbeeld toeziet op de bereikbaarheid van websites en de fundamenten van het internet.

Volgens de commissaris besturen de VS 95 procent van het internet, terwijl de Amerikanen maar 13 procent van alle gebruikers uitmaken. Ze benadrukt dat het beheer niet in handen moet komen van overheden, maar een open model moet blijven.

Recente onthullingen over grootschalige internetspionage hebben de leidende positie van de Verenigde Staten in twijfel getrokken, aldus Kroes. Ook is het vertrouwen in het internet geschaad. ''Onze fundamentele vrijheden en mensenrechten zijn niet onderhandelbaar. Ze moeten online worden beschermd", aldus Kroes.

Ze wil onder meer meer transparantie door een online platform met inzicht in beleid op te zetten. Ook stelt Kroes dat tegenstrijdigheden tussen nationale regelgeving moeten worden aangepakt.

Europarlementariër Marietje Schaake (D66) is positief over het plan: "Het bewaken van het open internet kent steeds meer uitdagingen en moet voor de EU een prioriteit zijn. Europa moet met de grootst mogelijke ambitie het open internet en de rechten en vrijheden van gebruikers wereldwijd beschermen."

Bekijk de vijf belangrijkste internetpioniers