Ultra hd- en oled-tv's zijn in 2013 nog nauwelijks verkocht in Nederland. Er gingen minder dan duizend van zulke modellen over de toonbank.

In het hele jaar werden er bijna 900 ultra hd-tv's verkocht, zo blijkt uit verkoopcijfers waar GfK woensdag over publiceert.

Er zit wel een sterk stijgende lijn in de verkopen van ultra-hd tv's. In de eerste drie kwartalen van 2013 werden er in totaal 160 ultra hd-modellen verkocht. In het vierde kwartaal werd daar dus een veelvoud van verkocht, met een gemiddelde verkoopprijs van 4629 euro.

Oled-tv's zijn in Nederlandse huishoudens nog nauwelijks te vinden. Er werden er minder dan twintig verkocht in 2013. De verkoopprijs van oled-tv's ligt met zo'n 8000 euro nog twee keer zo hoog als die van ultra hd-tv's met een lcd-scherm.

Maat

Bijna alle verkochte tv's hebben inmiddels een lcd-scherm. Plasmaschermen maken nog maar 3 procent van de totale markt uit.Volgens GfK worden tv's met de groottes 43 en 55 inch populairder. Andere schermmaten werden minder populair.

Sowieso noteerde GfK een flinke omzetdaling in de markt voor consumentenelektronica, waar GfK video- en audio-apparatuur onder rekent. De omzet kwam in het vierde kwartaal 10,9 procent lager uit dan in hetzelfde kwartaal van 2012, met 396 miljoen euro.

De smartphonemarkt groeide in het vierde kwartaal met ruim 10 procent, meldt GfK. Volgens het onderzoeksbureau worden onder meer door de introductie van 4G meer toestellen verkocht.

Ook op de audiomarkt constateert GfK groei. Minispeakers, versterkers en soundbars werden in 2013 populairder.

Ultra hd en oled: wat heb je eraan?

Bekijk onze review van de gebogen oled-tv van LG