Het Amerikaanse leger werkt aan Transformer-achtige legervoertuigen en een Iron Man-pak.

Dat is woensdag duidelijk geworden.

De Defense Advanced Research Projects Agency (DARPA), een onderdeel van het Amerikaanse ministerie van Defensie, heeft dinsdag voor het eerst afbeeldingen laten zien van een Transformer-achtig legervoertuig.

Deze grondvoertuigen die tijdens missies gebruikt kunnen worden, worden uitgerust met een eigen drone. Deze drone kan in het voertuig geplaatst worden, maar opereert ook volledig autonoom. Het apparaat is bedoeld om "afneembare modules" voor het grondvoertuig op te halen.

De ARES-drones hebben een eigen motor, brandstof en besturingssystemen. Momenteel gaat het in het concept om een vliegend voertuig zonder piloot, maar in de toekomst zou een piloot in de drone kunnen plaatsnemen.

Helikopters

Het bijzondere voertuig wordt ontwikkeld omdat grondtroepen vaak voorraden nodig hebben of gewonde soldaten moeten afvoeren. Dat gebeurt nu met helikopters, maar die zijn er doorgaans te weinig, aldus DARPA.

De ARES-drones vliegen net zo snel als een klein vliegtuig, maar hebben minder ruimte nodig om te landen dan een helikopter. Bovendien kunnen ze bijna 1400 kilo aan lading meenemen.

De drones kunnen van het basisstation voorraden en "afneembare modules" ophalen zodat de grondtroepen bepaalde moeilijk begaanbare terreinen kunnen betreden. Wanneer de Transofmer-voertuigen echt gemaakt worden, is nog niet bekend.

DARPA TX of Transformer is een project dat vijf jaar loopt en al in 2009 gestart werd. Het project zou volgens de originele planning dus dit jaar moeten worden afgerond. Het einddoel is een vierpersoons voertuig te maken dat kan vliegen en rijden. Rusland werkt aan een soortgelijk project. Hieronder een afbeelding van een eerder concept uit DARPA TX.

Iron Man

Het Special Operations Command, ook een onderdeel van het ministerie van Defensie, maakt tegelijkertijd bekend dat het Iron Man-pak waaraan wordt gewerkt, in juni klaar is voor de eerste tests. In 2018 zou het pak in gebruik genomen kunnen worden.

Het zogeheten Tactical Assault Light Operator Suit (TALOS) wordt vergeleken met het pak uit de Iron Man-films. Het moet soldaten beschermen en helpen bij bepaalde taken. Volgens de organisatie zou het de overlevingskans van soldaten verhogen.

Veel details ontbreken nog, maar het pak wordt omschreven als een krachtig exoskelet met uitgebreide bescherming voor heel het lichaam en schermen die informatie over de omgeving geven. In de toekomst zal er een soort hackathon voor TALOS worden gehouden waarbij vaklieden wordt gevraagd onderdelen voor het pak te ontwikkelen.

De vijf briljantste projecten van DARPA