Dinsdag 27 september 2022 | Het laatste nieuws het eerst op NU.nl
Bitcoin

Grote cyberaanval zorgt voor problemen met bitcoin

Een DDoS-aanval zorgt voor problemen met bitcoin-transacties, waardoor in de afgelopen week al twee wisseldiensten tijdelijk hun deuren hebben gesloten.
Door NU.nl/Jeroen Kraan

Andreas Antonopoulos, hoofd beveiliging van de bitcoin-portemonnee Blockchain.info, spreekt tegenover Coindesk van een "enorme en gecoördineerde aanval" op verschillende wisseldiensten.

Bitcoin verwerkt alle transacties in één groot bestand, de blockchain, die voor alle gebruikers zichtbaar is. Alle bitcoin-transacties die ooit zijn gedaan, zijn daarin terug te vinden.

De aanvallers proberen dit systeem te manipuleren, door nepdata over transacties te versturen. "Dus terwijl transacties worden gecreëerd, worden ook niet-kloppende of parallelle transacties aangemaakt, zodat er verwarring ontstaat in het hele netwerk", legt Antonopoulos uit.

Mt Gox

Zo lang de meerderheid van het bitcoin-netwerk 'eerlijk' blijft over transacties, kan er in theorie geen permanent foutieve informatie in de blockchain komen. Er kan echter wel tijdelijk onduidelijkheid zijn over transacties.

De grootste bitcoin-wisseldienst Mt Gox zou met name problemen hebben, omdat de site opnames uit bitcoin-portemonnees goedkeurt zonder deze handmatig te checken. Andere wisseldiensten die dit wel doen, zouden beter met de problemen kunnen omgaan.

Op verschillende fronten wordt gewerkt om de problemen te verhelpen. Zowel wisseldiensten als ontwikkelaar van de bitcoin-software zelf werken aan oplossingen. Antonopoulos zegt te verwachten dat de gesloten wisseldiensten vrijdag weer kunnen handelen.

Aanbevolen artikelen