Ierse wetenschappers hebben de capaciteit van een lithium-ion-accu verdubbeld. Ze verwisselden het grafiet dat in huidige batterijen wordt gebruikt met een ander element.

Wetenschappers van de Ierse Universiteit van Limerick hebben een lithium-ion-accu ontwikkeld op basis van het element germanium. Doorgaans zijn dergelijke accu's gemaakt met grafiet of silicium.

De eigenschappen van germanium maakten het element tot nu toe niet geschikt voor gebruik in een batterij. Germanium zet flink uit wanneer het wordt opgeladen en wordt daarnaast snel poreus, waardoor het na enkele keren laden al uit elkaar valt.

Nanodraden

Door nanotechnologie te gebruiken hebben de wetenschappers die nadelen weten te overwinnen. Een accu gemaakt van zogenoemde nanodraden van germanium blijkt stabiel en heeft bovendien een hogere capaciteit en langere levensduur dan traditionele accu's.

Waar de levensduur van huidige accu's vaak in honderden laadcycli worden berekend, spreken de Ierse wetenschappers al van duizenden laadcycli bij hun germaniumaccu. De capaciteit van germaniumaccu's zou meer dan dubbel zo groot zijn als die van huidige lithium-ion-accu's.

De accu zou makkelijk en goedkoop op grote schaal gemaakt kunnen worden. De wetenschappers voorzien toepassingen in zowel apparaten als telefoons en laptops als in elektrische auto's.

Tien tips om je accuduur te verlengen

Bekijk een krachtige batterij gemaakt van suiker