Europees cybercrimecentrum onderzoekt virtuele valuta

Het Europese Cybercrimecentrum (EC3) doet in samenwerking met verschillende Europese banken en de Europese Centrale Bank onderzoek naar virtuele valuta.

Dat stelt Troels Oerting, directeur van het EC3, desgevraagd tegenover NUtech.nl. Deze week bestaat het cybercrimecentrum, onderdeel van Europol, één jaar.

In criminele onderzoeken gaan politiekorpsen uit van het principe 'follow the money'. Het EC3 wil hetzelfde doen in de digitale wereld om bendes cybercriminelen op te rollen, stelt Oerting.

Virtuele valuta "kunnen een groeigebied voor het verstoppen van de opbrengst van cybercrime zijn", zegt hij. Het onderzoek richt zich onder meer op bitcoin, al is dat volgens Oerting niet de belangrijkste of enige virtuele valuta die wordt bestudeerd.

Anoniem

Samen met lidstaten gaat het EC3 echte cybercrimezaken bestuderen om de geldstroom van cybercriminelen te volgen. Virtuele valuta maken het vaak mogelijk om anoniem geld over te maken, dus het koppelen van identiteiten aan transacties is een uitdaging. "De politie moet op hetzelfde niveau als de crimineel worden gebracht", zegt Oerting.

De ECB waarschuwde eind 2012 al eens in een rapport (.pdf) over het mogelijke gebruik van virtuele valuta door onder meer oplichters en witwassers. De bank schreef toen dat zulke valuta moeilijk te controleren zijn, omdat ze vaak wereldwijd worden gebruikt en er in sommige gevallen geen centrale server is.

Ransomware

In het rapport over het eerste jaar van EC3 (.pdf) stelt het centrum dat het in 19 grote cybercrimezaken actief is geweest. Er werden twee ransomware-netwerken opgerold, die met malware probeerden computergebruikers af te persen.

Ook werden er drie bendes die creditcardfraude pleegden gestopt, en houdt het centrum zich bezig met het onderzoeken van verschillende internationale kinderpornonetwerken.

Naïef

Eurocommissaris Cecilia Malmström (Binnenlandse Zaken) zei maandag tijdens een toespraak dat het EC3 "het juiste antwoord" lijkt te zijn op het groeiende probleem van internationale cybercrimiminaliteit.

Wel waarschuwde ze dat cybercrime steeds vaker zal voorkomen. "Het zou naïef zijn om te denken dat wat we momenteel doen voldoende is. We zijn getuige van een snelle evolutie van crimineel gedrag en patronen, gebruikmakend van technologische ontwikkelingen en bestaande mazen in de wetgeving", aldus de eurocommissaris.

"De trieste realiteit is dat de drempel voor het plegen van cybercrime vandaag veel lager ligt dan in de afgelopen paar jaar: iedereen kan een cybercrimineel worden."

De gevaren en alternatieven van bitcoin

Lees meer over:
Tip de redactie