Het Amerikaanse leger heeft zes slimme sniper rifles gekocht waarmee ongetrainde soldaten doelen over lange afstanden moeten kunnen raken.

Dat laat fabrikant Tracking Point weten aan Cnet.

De schutter richt het geweer op het doel waarna de software het doel automatisch volgt. Als de schutter vervolgens de trekker overhaalt, bepaalt het geweer wanneer het ideale moment is om te schieten.

Dat moment wordt gebaseerd op onder meer afstand, luchtdruk, temperatuur, bolling van het landschap en de windsnelheid.

iPhone

Bovendien kan het geweer via wifi verbinding maken met een iPhone waarna een app de schutter helpt meer inzicht te krijgen in het doel, het toekomstige schot en bijvoorbeeld ballistische gegevens van het geweer, zo wordt getoond in een video.

Een ongetraind persoon zou een bewegend doel op ongeveer 450 meter afstand moeten kunnen raken. Het maximumbereik voor de iets meer getrainde schutter ligt zelfs op bijna 1.100 meter.

Het gaat momenteel nog om een test bij het Amerikaanse leger. Later wordt bekeken of de slimme geweren ook tijdens missies kunnen worden gebruikt. Het Amerikaanse leger heeft zelf ook enkele futuristische projecten in ontwikkeling bij DARPA, een onderdeel van het ministerie van Defensie. DARPA richt zich onder meer op robots en oplosbare elektronica. 

Bekijk een video van het slimme geweer van Tracking Point

Bekijk de vijf briljantste projecten van DARPA