Facebook probeert providers over te halen het dataverbruik op het sociale netwerk niet door te berekenen aan klanten.

Dat laat Vittorio Colao, ceo van Vodafone Group, weten aan the Financial Times.

Sheryl Sandberg, de coo van Facebook, zou aan Vodafone hebben gevraagd of het dataverbruik dat klanten kwijt zijn met het gebruik van het sociale netwerk losgekoppeld kan worden van de databundel.

Op die manier zou het gebruik van Facebook voor klanten gratis zijn omdat ze niet voor de MB's die het laden en plaatsen van berichten en foto's kost, hoeven te betalen aan Vodafone.

De provider heeft het aanbod afgeslagen. Calao: "Het slaat nergens op. Er is geen reden om mijn netwerkcapaciteit gratis weg te geven. Dat zou elke contentaanbieder wel willen."

Opkomende markten

Facebook heeft soortgelijke samenwerkingen al in diverse opkomende markten. Het gaat volgens The Financial Times dan vaak om een actie die een bepaalde periode loopt.

Het sociale netwerk wil niet op de berichtgeving reageren, maar volgens de krant probeer het bedrijf met samenwerkingen met providers het gebruik van Facebook in opkomende landen omhoog te krijgen. De klanten zijn in deze markten vaak zuiniger met hun dataverbruik omdat het relatief veel kost.

Nederland

In Nederland heeft bijvoorbeeld Hi een samenwerking met Spotify waarbij klanten een bundel kopen en onbeperkt toegang krijgen tot Spotify, maar het gebruik niet van hun databundel afgaat. Sizz, de virtuele provider van Vodafone, biedt het terugkijken van RTL-programma's aan zonder dataverbruik.

Like it or not: Facebook bestaat 10 jaar

Hoeveel Nederlanders gebruiken Facebook en neemt de populariteit af?