Samsung wil bijhouden wat gebruikers op smartphones typen, welke apps worden geopend en welke data door sensoren wordt verzameld. Deze gegevens zouden dan worden gedeeld met app-ontwikkelaars.

Dat meldt althans The Verge op basis van een artikel van The Information.

De dienst met de naam Context zou naast de getypte woorden en geopende apps ook informatie over bijvoorbeeld de locatie verzamelen en doorspelen.

App-ontwikkelaars kunnen deze informatie dan gebruiken om bepaalde video's, advertenties of diensten op bepaalde gebruikers te richten.

Het is voorlopig nog niet zeker of Context er ooit komt. De dienst zou door Samsung zijn uitgesteld omdat nog niet duidelijk is of het zal helpen meer telefoons te verkopen. 

Samsung laat in een reactie aan NUtech.nl weten: "Wij doen geen uitspraken op basis van geruchten. Voor Samsung hebben de privacy van consumenten en de beveiliging van gebruikersgegevens de hoogste prioriteit."

Gespannen

The Information bevestigt ook een bericht van Recode van eind januari waarin werd beweerd dat er gesprekken hebben plaatsgevonden tussen Google en Samsung over het aanpassen van besturingssysteem Android.

De bronnen van The Information noemen de sfeer van de gesprekken gespannen. De zoekgigant, verantwoordelijk voor de ontwikkeling van Android, wil dat fabrikanten als Samsung minder aanpassingen doen aan de software. Bovendien zouden fabrikanten meer Google-apps moeten gebruiken en geen eigen apps mogen maken die met de Google-apps concurreren.

Volgens eerdere berichten zouden Google en Samsung nauwer samenwerken. Samsung zou hebben beloofd Android minder 'vol te proppen' en Google heeft Motorola verkocht aan Lenovo zodat het bedrijf minder concurreert met de Zuid-Koreaanse fabrikant.

Waarom heeft Lenovo interesse in Motorola?

Bekijk gelekte screenshots van software op de aanstaande Galaxy S5