De Europarlementscommissie Interne Markt heeft dinsdag een plan goedgekeurd om het zogenoemde ecall-systeem in alle Europese auto's verplicht te stellen.

Onder dat systeem zou er een simkaart in elke auto worden verwerkt, die bij een ongeluk automatisch 112 belt. Het ecall-systeem zit nu al in veel duurdere auto's.

Wanneer alarm wordt geslagen, geeft het systeem automatisch de locatie van de auto door, zodat hulpdiensten ook worden ingeschakeld als de inzittenden van de auto de alarmcentrale zelf niet te woord kunnen staan.

De Europese Commissie stelde vorig jaar dat het ecall-systeem mogelijk ook zou kunnen worden ingezet om gestolen auto's te volgen. CDA-Europarlementariër Wim van de Camp zegt echter tegen NUtech dat daar veel weerstand tegen is, met name in de Europarlementscommissie LIBE, die over burgelijke vrijheden gaat.

Privacy

PVV-Europarlementariër Auke Zijlstra stelde vorig jaar al vragen aan de Europese Commissie, waarin hij het ecall-systeem tot "de grootste klap die ooit is toegebracht aan privacy en gegevensbescherming" bestempelde, omdat de locatie van auto's constant gevolgd zou kunnen worden.

Van de Camp spreekt dat tegen. "Dat kan absoluut niet." Eerder stelde Eurocommissaris Neelie Kroes (Digitale Agenda) al in antwoorden op de vragen van Zijlstra dat er slechts een "minimumreeks van gegevens" wordt verstuurd aan de alarmcentrale, en alleen als hier een goede reden voor is.

Privacy-organisatie Privacy First zegt geen moeite te hebben met een veiligheidssysteem als ecall, als deze maar niet verplicht wordt gesteld. Gebeurt dat toch, dan belooft de organisatie een rechtszaak te starten om dit van de baan te krijgen.

"Het risico van dit soort systemen is dat het voor één of twee legitieme doelen wordt opgericht", zegt jurist Vincent Böhre van Privacy First. Vervolgens zou het echter steeds verder kunnen worden uitgebreid, of misbruikt door overheden of criminelen, vreest hij.

Deadline

Vanaf oktober 2015 moet het systeem verplicht worden voor alle nieuwe auto's. Van de Camp is optimistisch over het halen van die deadline, al moet er nog wel worden onderhandeld met de Europese Raad. Daar wordt onder meer besproken hoe het systeem zal werken in EU-landen die nog geen goed 112-systeem hebben.

Ook het volledige Europarlement moet nog stemmen over het voorstel.