HTC zal later dit jaar in samenwerking met Google een Nexus 10-tablet gaan maken. Het zou de eerste tablet van het Taiwanese bedrijf zijn sinds eind 2011.

Dat meldt Digitimes maandag op basis van anonieme bronnen. Vrijdag verscheen een soortgelijk bericht in Taiwanese media.

De nieuwe Nexus 10-tablet komt volgens de bronnen in het derde kwartaal uit en het zou om een high-end model gaan. Er gingen eerder al geruchten dat Samsung en Asus de Nexus 10 zouden maken.

Google ontwikkelt bij het uitkomen van een nieuwe Android-versie doorgaans Nexus-toestellen in samenwerking met fabrikanten als Samsung, LG en HTC. Samsung maakte de laatste Nexus 10 en HTC zou nu een nieuw model voor zijn rekening nemen.

Het Taiwanese bedrijf maakte in 2011 al de Flyer en de Jetstream. Beide tablets waren een flop en sindsdien is HTC niet actief op de tabletmarkt. Het bedrijf gaf vorig jaar nog aan wel interesse te hebben in de tablets. Digitimes meldt dat het bedrijf in 2012 het aanbod van Google om de Nexus 7 te maken nog af heeft geslagen.

Asus mocht toen uiteindelijk de relatief goedkope 7 inch-tablet maken en bracht daar in 2013 nog een vernieuwde versie van uit.

Nexus-tablets en -smartphones onderscheiden zich doorgaans met hun relatief lage prijs en het feit dat er een kale versie van Android op staat zonder aanpassingen en apps van de fabrikant.

Wat waren de beste tablets van 2013?

Lees ook: 'Google werkt aan betaalbare Nexus-tablet van 8 inch'