Vodafone komt maandag met een nieuwe mobiele prepaidvorm. Via Vodafone Hybride kan maandelijks een bundel worden gekocht. Er is verder geen contract en de bundel kan elke maand worden aangepast of opgezegd.

Alleen Robin Mobile biedt in Nederland zo'n constructie aan. Providers als Simyo en Ben maken het wel mogelijk om elke maand de bundel aan te passen, maar bij hen wordt altijd achteraf betaald.

Vodafone Hybride biedt pakketten aan van 75 tot 600 minuten en sms'jes, en 0 tot 1000 MB 3G-internet met een snelheid van 7,2 Mbps.

Ook zijn er enkele combinatiepakketten, waarop korting wordt gegeven. Onder de naam Red Hybride wordt bovendien onbeperkt bellen en sms'en plus 1 of 2 GB 4G-internet aangeboden voor 40 of 45 euro per maand. Wie voor het eerst Vodafone Hybride neemt, moet een simkaart aanschaffen voor 9,95 euro.

Buiten de bundel kan extra worden gebeld en geïnternet uit een los beltegoed. Als de bundel op is, rekent Vodafone 30 eurocent per minuut of sms, en 1 euro per dag voor internetgebruik tot maximaal 100 MB. Boven de 100 MB kost internet 15 cent per MB.

Verlengen

De bundels van Vodafone moeten altijd van tevoren worden aangeschaft. Dat kan handmatig, maar het is ook mogelijk om maandelijks automatisch te verlengen.

Directeur consumentenmarkt Bart Hofker van Vodafone zegt tegen NUtech dat hij Hybride vooral als een alternatief voor prepaid-klanten ziet. Hij verwacht geen "trendbreuk" op het gebied van mobiele abonnementen.

In 2013 bleek uit onderzoek dat bellen via prepaid steeds minder populair wordt. Sim-only abonnementen winnen juist aan populariteit.

De tarieven van Vodafone Hybrid:

*Wie geen internetbundel afneemt, betaalt bij internetgebruik 1 euro per dag voor maximaal 100 MB. Daarna moet 15 eurocent per MB worden betaald. Ditzelfde geldt ook voor internetgebruik boven het aantal mb's dat in de bundel zit.