De Nederlandse politie heeft de laatste zes maanden van 2013 gegevens van 14 Twitter-profielen opgevraagd.

Dat blijkt uit het transparantierapport van Twitter. In totaal kreeg het sociale netwerk in deze periode minder dan tien verzoeken. De Nederlandse politie kan bij één verzoek gegevens van meerdere profielen opvragen.

Over heel 2013 vroeg de Nederlandse politie minder dan twintig keer de gegevens van profielen op. Twitter verstrekte bij 56 procent van de dataverzoeken informatie. Het aantal verzoeken van de Nederlandse politie aan Twitter is ongeveer gelijk aan 2012.

In de eerste helft van 2013 heeft de Nederlandse politie of overheid twee keer een verzoek tot verwijdering van een Twitter-profiel ingediend. Beide keren verwijderde Twitter de profielen. Ook zijn er vijf tweets door Twitter ingehouden, op verzoek van de Nederlandse politie.

Andere landen

Frankrijk heeft in 2013 75 verzoeken bij Twitter ingediend. Bij 23 procent van de gevallen verstrekte Twitter informatie. In totaal ging het om de gegevens van 137 Twitter-profielen. Het aantal verzoeken door België en Duitsland zijn ongeveer gelijk aan Nederland.

Het Verenigd Koninkrijk diende over heel 2013 82 verzoeken in om gegevens te verkrijgen van 146 Twitter-profielen. Twitter verstrekte bij gemiddeld zo'n 34 procent de betreffende informatie. Japan staat met 300 verzoeken voor de gegevens van 356 Twitter-profielen ook hoog.

De Verenigde Staten voert de lijst aan met 1735 verzoeken voor de gegevens van 2642 Twitter-profielen. Bij gemiddeld 68 procent van de dataverzoeken maakte Twitter de betreffende informatie inzichtelijk.

Het valt daarbij op dat Twitter bij Amerikaanse dataverzoeken vaker informatie verstrekt dan bij andere landen.

Informatie

Het aantal dataverzoeken is vorig jaar met 22 procent gestegen ten opzichte van 2012. Deze stijging is volgens Twitter vooral te wijten aan de internationale uitbreiding van het sociale netwerk.

Bij de meeste verzoeken wordt informatie als een e-mailadres en ip-nummer opgevraagd. Bij een huiszoekingsbevel mag de politie meer informatie opvragen, zoals privéberichten of, indien een profiel is afgeschermd, tweets. 

Wat waren in 2013 de populairste Twitter-onderwerpen in Nederland?