De Nederlandse pc-markt is in het vierde kwartaal onverwachts gegroeid. Er zijn meer pc's verscheept, mede vanwege het naderende einde van Windows XP.

Dat blijkt uit cijfers van onderzoeksbureaus Gartner en IDC, die in handen zijn van NUtech.

Vooral Lenovo zag de afzet fors groeien met 61,2 procent. HP, Asus en Acer noteerden een kleinere toename in het aantal verscheepte exemplaren.

De wereldwijde pc-markt kromp in het laatste kwartaal van vorig jaar nog met 6,9 procent en in West-Europa werden 4,4 procent minder pc's verscheept. Nederland is dus een opvallende uitzondering.

Windows XP

In het vierde kwartaal trok de pc-verkoop volgens Gartner aan vanwege Windows XP. Het ruim twaalf jaar oude besturingssysteem wordt vanaf april 2014 niet meer ondersteund, waardoor het onveilig wordt. "Windows XP had invloed op het vervangen van pc's", aldus het onderzoeksbureau.

Veel bedrijven zouden nu overstappen van XP naar een nieuwere versie van Windows. Daarbij worden ook nieuwe pc's aangeschaft. In Nederland gebruiken nog veel mensen de verouderde software. Medio 2013 draaide nog 40 procent van de zakelijke markt op Windows XP.

"Daarnaast zagen we een flinke groei wat betreft laptops", stelt Gartner. De categorie 'ultramobile', waar ultrabooks en hybride modellen die als laptop en als tablet gebruikt kunnen worden onder vallen, groeide het snelst.

2014

70 procent van de Nederlandse pc-markt bestaat uit laptops. Inmiddels is 15 procent van de mobiele pc's een 'ultramobile'. "We verwachten dat deze producten de groei van de mobiele pc-markt blijven stimuleren in 2014. Ook pc-vervanging op de zakelijke markt door het eind van Windows XP zal volgend jaar doorgaan."

2013 was ondanks de groei in het vierde kwartaal nog een rampzalig jaar voor de Nederlandse pc-markt. Er werden bijna 12 procent minder exemplaren verscheept; 2,45 miljoen in vergelijking met 2,78 miljoen in 2012.

Lenovo is de enige positieve uitzondering. Het bedrijf zag de afzet met zo'n 50 procent toenemen en staat volgens Gartner inmiddels op de derde plek.

Waarom is Lenovo ineens populair in Nederland en hoe hard groeit het bedrijf?

Wat zijn de grootste gevaren van Windows XP?

Lees ook: Aandeel Windows XP moet van 40 naar 10 procent