Renault heeft een zelfrijdende auto getoond die in 2020 de weg op moet gaan, zelf parkeerplekken kan zoeken en door de stad kan rijden. Ook demonstreert Renault een conceptauto met bijbehorende drone.

De autonome conceptauto heeft de Next Two en is anders dan de meeste zelfrijdende auto's die tot nu toe getoond zijn.

Renault richt zich op autonoom rijden in de stad en file en juist niet op hoge snelheid. De auto heeft momenteel nog flinke beperkingen.

Zo kan de Next Two alleen een vooraf ingestelde route rijden en als er fietsers of voetgangers opduiken, moet de bestuurder het overnemen. Met een groot scherm en slimme autostoel wordt de bestuurder daarvoor gewaarschuwd.  

De auto kan zichzelf volgens Renault zonder aanwezigheid van een bestuurder inparkeren en zou die parkeerplek zelf kunnen vinden. Het bedrijf vermeldt daarbij wel dat dat niet bij alle parkeerplekken werkt.

Drone-auto

Ook liet Renault een concept zien voor een toekomstige auto die uitgerust is met een eigen drone, een vliegtuigje zonder piloot. De Flying Companion, zoals de drone heet, kan opstijgen vanuit de achterkant van de auto waar het dak deels wegdraait.

De drone kan vervolgens in automatische modus een route vliegen of de auto volgen. Ook is het mogelijk de drone met een tablet vanuit de auto te besturen. Renault wil met drone automobilisten het verkeer op de weg laten bekijken, foto's van de omgeving laten maken en obstakels op de weg van te voren laten opmerken.

Bekijk video's en foto's van beide auto's

De vijf meest indrukwekkende drones

Lees de plannen en bekijk een video over de Nederlandse zelfrijdende auto