Er verschijnen steeds meer hints naar een aanstaande lancering van de iWatch door Apple. Bovendien gaan er nieuwe geruchten over de iPhone 6.

In een interview met the Wall Street Journal, vertelt ceo Tim Cook dat Apple dit jaar actief zal worden in "nieuwe productcategorieën".

Omdat de topman spreekt in meervoud lijkt in ieder geval de komst van de al veel besproken iWatch aanstaande. Donderdag dook bovendien een vacature op die daar op wijst.

Het zijn de eerste twee officiële hints van Apple naar de lancering van een smartwatch. Cook spreekt al sinds april 2013 over "nieuwe productcategorieën". Bovendien gaan er al veel langer geruchten over de iWatch.

Sinds de iPad in 2010 zijn er geen nieuwe productcategorieën meer aangeboord. De smartphonemarkt lijkt bovendien verzadigd te raken en op de tabletmarkt krijgt Apple concurrentie van goedkopere modellen.

Vacature

In een vacature op de website van Apple laat het bedrijf weten te zoeken naar een expert in het bestuderen van sportactiviteiten. Daarbij verwijst het naar fitness, het verbranden van calorieën, stofwisseling en andere "belangrijke fysiologische metingen".

Er gaan al tijden geruchten dat de iWatch niet alleen een slim horloge is, maar ook diverse gezondheidsfactoren kan meten.

Apple kocht in de afgelopen twee weken maar liefst 14 miljard dollar aan eigen aandelen terug. Volgens Cook bewijst dat dat het bedrijf vertrouwen heeft in de toekomst. Hij benadrukt dat Apple een groeibedrijf is met significante kansen om ook de positie van huidige producten uit te breiden.

iPhone 6

Het bedrijf verkocht in het meest recente kwartaal 51 miljoen iPhones, een record. Toch is de vraag of de rek op de smartphonemarkt eruit is. De markt raakt verzadigd en Apple is in een jaar enkele procenten marktaandeel kwijtgeraakt aan Android-toestellen.

Cook zegt tegenover the Wall Street Journal dat Apple zich richt op het maken van de beste smartphones, niet de meeste. De ceo stelt daarna dat dat niet betekent dat hij tevreden is met een klein marktaandeel.

"Ik wil dat onze focus ligt bij het maken van een geweldig product. Als we dat niet kunnen doen, gaan we onszelf niet dwingen een goedkoop product te maken waar we niet trots op zijn."

Ook dit jaar zal Apple weer een nieuwe iPhone uitbrengen. De iPhone 6 komt mogelijk in twee varianten met grotere schermen. Volgens hardnekkige geruchten worden die schermen van saffier gemaakt.

9to5mac weet vrijdag te melden dat Apple in een fabriek in Arizona inmiddels klaar is voor het produceren van 100 tot 200 miljoen saffieren iPhone-schermen. Saffier wordt al gebruikt voor de cameralens en vingerafdrukscanner. Het materiaal is extra sterk en krasbestendig. 

Hoeveel iPhones en iPads verkocht Apple in 2013?

iWatch: Gebogen smartwatch met nieuwe manier van opladen