Google is begonnen met de verkoop van een Chromebox, die ingezet kan worden voor videoconferenties. Chrome OS lijkt daarmee een belangrijke stap te maken richting de zakelijke markt.

Google noemt het nieuwe product Chromebox for meetings.

Het systeem draait op ChromeOS en maakt gebruikt van Hangouts om het houden van videoconferenties te vereenvoudigen. Het apparaat kost 999 dollar en per jaar moet er 250 dollar betaald worden voor de dienst. Het bedrijf lijkt daarmee de aanval te openen op de zakelijke markt.

Het systeem is uitgerust met een Core i7-processor, die vijftien streams tegelijk kan verwerken. Daarnaast zit er een hd-camera in het pakket, een microfoon, een luidspreker en een draadloos toetsenbord. De Chromebox hoeft alleen nog op een scherm aangesloten te worden.

Andere deelnemers kunnen via hun laptop, maar ook via hun smartphone of tablet deelnemen aan de conferentie, zolang Hangouts maar geïnstalleerd is. Het is ook mogelijk om in te bellen via de dienst Uberconference. In de toekomst wil Google het mogelijk maken om de conferenties meteen op te nemen.

Zakelijke markt

Google verkoopt al langer een Chromebox, maar de nieuwe Chromebox is echt bedoeld voor zakelijke gebruikers. Daardoor krijgt het besturingssysteem Chrome OS een prominentere rol, aangezien het nu behalve voor consumenten ook ingezet wordt voor de zakelijke markt.

Onlangs werd nog bekend dat juist de zakelijke markt voor Microsoft steeds belangrijker wordt. Inmiddels wordt door de zakelijke tak de meeste omzet gerealiseerd en tegenvallende Windows-verkopen worden nog enigszins opgevangen door goede verkopen op de zakelijke markt.

De nieuwe ceo van Microsoft is tevens afkomstig vanuit de zakelijke divisie, waardoor de kans aanwezig is dat Microsoft zich meer op de zakelijke markt gaat richten, waar het nu dus concurrentie gaat krijgen van Google.

Vijf dingen die je moet weten over Chrome OS

Google in 2013: In afwachting van de volgende revolutie