Door een hack van Fritzbox-modems die XS4ALL gebruikt, kan een klein deel van de klanten onverwacht een hoge telefoonrekening krijgen omdat de hackers stiekem naar betaalnummers bellen.

Dat bevestigt een woordvoerder van XS4ALL tegenover NUtech.nl na berichtgeving van RTL Nieuws.

Hackers hebben toegang gekregen tot Fritzbox-routers van AVM. Daardoor kunnen ze via de Voice over IP-verbinding stiekem telefoontjes plegen naar betaalnummers. De klanten krijgen vervolgens onverwacht een hoge rekening.

XS4ALL wil niet zeggen hoeveel klanten getroffen zijn, maar stelt dat het om een klein deel gaat. "Alleen mensen die een bepaalde poort hebben opengezet zijn kwetsbaar", aldus de woordvoerder. De getroffen klanten worden door de provider gebeld en hoeven de gemaakte kosten niet te betalen, belooft XS4ALL.

AVM

AVM is een grote speler in Duitsland en levert daar miljoenen routers. De Duitse krant Der Spiegel berichtte al over de hack en meldt dat een man een telefoonrekening van 4200 euro. De kosten waren binnen een half uur gemaakt.

AVM heeft de hack bevestigd en is een onderzoek gestart. XS4ALL werkt aan dat onderzoek mee. "Het is nu nog een raadsel wie de telefoontjes heeft gepleegd en hoe de inloggegevens van de klanten zijn verkregen", zegt de woordvoerder.

Als tijdelijke veiligheidsmaatregel raadt AVM alle Fritzbox-gebruikers die de toegang vanaf afstand hebben geactiveerd aan deze uit te schakelen.

Botnet

Om via gehackte routers te bellen moet de hacker de gebruikersnaam, het wachtwoord en ip-adres van de Fritzbox hebben. Volgens AVM is het mogelijk dat kwaadwillenden over deze gegevens beschikken door een botnet dat recentelijk 16 miljoen e-mailadressen en bijbehorende wachtwoorden heeft gekraakt.

Bekijk nieuws en recente onthullingen en rond cybercrime