Een Deense man heeft als eerste een bionische hand gekregen die het mogelijk maakt om net als met menselijke vingers te voelen.

De hand is aan de zenuwen van zijn bovenarm bevestigd en voelt volgens patiënt Dennis Aabo, die zijn eigen hand verloor bij een vuurwerkincident, "geweldig". Dat meldt de BBC.

Zelfs met een blinddoek op kan Aabo de vorm en hardheid van objecten die hij oppakt voelen. De prothese werd ontworpen door onderzoekers uit Italië, Zwitserland en Duitsland.

De sensors op de hand creëren een elektrisch signaal, dat via een algoritme wordt omgezet in een impuls die door zenuwen wordt begrepen en doorgegeven aan de hersenen. Aabo heeft een maand lang meegedaan aan experimenten voordat kon worden vastgesteld dat de hand naar behoren werkt.

Donker

"Het grootste verschil was dat ik kon voelen wat ik deed zonder te kijken, als ik iets probeerde te pakken", zegt hij. "Ik kon de hand in het donker gebruiken."

Omdat het ging om een experiment, heeft Aabo om veiligheidsredenen een tweede operatie moeten ondergaan om de hand weer te laten verwijderen. 

Tien jaar

De onderzoekers willen de benodigde technologie nu compacter maken. Er liepen nu nog draden van de bovenarm naar de hand, maar in de toekomst moeten die kabels in het lichaam worden verwerkt. 

Verder werken onderzoekers aan protheses die textuur en temperatuur kunnen voelen. Het duurt vermoedelijk nog zo'n tien jaar voordat een voelende bionische hand commercieel verkrijgbaar is.

Eerder werd bekend dat ook DARPA, een onderzoeksinstituut van het Amerikaanse ministerie van Defensie, werkt aan een prothese die kan voelen.