De New York City Police Department (NYPD) heeft diverse Google Glass-exemplaren gekocht om te kijken of de bril kan helpen bij politiewerk.

Dat laat het grootste politiekorps van de Verenigde Staten (VS) aan Venturebeat weten.

"We hebben een paar exemplaren gekocht en zijn ze aan het testen. We bekijken of ze een toegevoegde waarde hebben bijvoorbeeld bij patrouilleren", aldus de NYPD.

Google laat weten niet actief samen te werken met de politie. Het korps heeft de brillen dus via het normale programma voor ontwikkelaars gekocht.

Google Glass is momenteel beperkt beschikbaar. De consumentenversie wordt dit jaar in de VS verwacht. Op dit moment zijn er enkele duizenden Glass-exemplaren aan ontwikkelaars voor 1500 dollar verkocht.

Toepassingen

Het politiekorps in San Francisco laat aan Venturebeat weten dat het Googles bril nog moet testen, maar dat de potentiële toepassingen groot zijn.

Glass zou kunnen helpen bij het opvragen van dossiers en foto's van criminelen en bij het dicteren van boetes. Ook zou eenvoudig een videopname kunnen worden gemaakt. Dat moet allemaal tijd gaan besparen.

Gezichtsherkenning

Tot slot ziet het korps in San Francisco mogelijkheden om gezichtsherkenning toe te passen. De NYPD wil zich nog niet over specifieke toepassingen uitspreken. Op eventuele gezichtsherkenning via Glass is veel kritiek.

Google heeft zelf aangegeven dat voorlopig niet te gaan gebruiken.

Senator Al Franken liet donderdag nog weten zich zorgen te maken over privacyschending via Glass-apps met gezichtsherkenning, meldt The Hill. Franken is hoofd van het privacycomité in de Senaat. Hij wil richtlijnen voor gezichtsherkenning opstellen.

NUtech.nl liep drie maanden met Google Glass rond in Nederland, bekijk onze foto's en ervaringen.