Steve Jobs wilde in 2001 de Vaio-laptops van Sony uitrusten met het besturingssysteem Mac OS van Apple.

Dat vertelt Kunitake Ando, voormalig president van Sony.

De band tussen Steve Jobs en Akio Morita, mede-oprichter van Sony, zou bijzonder goed zijn geweest waardoor de bedrijven altijd veel contact met elkaar hebben gehad.

In 2001 zou Jobs naar Ando toegekomen zijn met een Vaio-laptop waarop Mac OS stond in plaats van Windows.

In de jaren '90 waren er verschillende apparaten die overweg konden met Mac OS. Tussen 1995 en 1997 had Apple zelfs een officieel licentieprogramma voor het besturingssysteem dat nu alleen nog te vinden is op Mac-computers zelf.

Golfbaan

Jobs kwam in 1997 terug bij Apple en trok de stekker toen uit het programma. In 2001 was hij echter bereid een uitzondering te maken voor Sony, vertelt Ando aan een Japanse journalist.

Op een golfbaan in Hawaii waar Ando vakantie vierde zou Jobs hem hebben opgewacht. De Apple-oprichter zou een sterke overeenkomst hebben gezien tussen Mac en Vaio. Er is uiteindelijk geen Vaio-laptop met Mac OS gemaakt omdat het voor Sony op dat moment niet goed uitkwam. De Vaio-lijn werd net populair en Sony had net de optimalisatie voor Windows afgerond.

Woensdag kwamen ook berichten naar buiten dat Sony overweegt de gehele pc-tak te verkopen omdat de afdeling verlies draait.

Mac: Een overzicht van dertig jaar Apple-computers