Duitse wetenschappers zijn erin geslaagd met een 3d-printer een vederlicht materiaal te maken dat zo sterk is als staal.

Onderzoekers van het Karlsruhe Institute of Technology (KIT) wilden een materiaal maken met een hoge dichtheid, weinig gewicht en veel kracht.

Een nieuwe 3d-printer van het Duitse bedrijf Nanoscribe werkt met zeer precieze lasers en kan zo microstructuren bouwen die de onderzoekers nodig hebben voor hun extra sterke en lichte materiaal.

De wetenschappers keken naar bestaande materialen en maakten met een computersimulatie de ideale microstructuur met de juiste verhoudingen. Lange tijd kon het materiaal echter niet worden geproduceerd omdat het fijne patroon te klein was, zo meldt The Conversation.

Laser

De nieuwe 3d-printer maakt gebruik van een vloeibare hars die hard wordt als het in aanraking komt met het licht van een laser. De gebruikte laser is zo precies dat heel kleine oppervlaktes uitgehard kunnen worden.

Na het printproces wordt een aluminium laagje van 50 nanometer (0,00005 millimeter) toegepast om de structuur sterker te maken. Het kan daarna een druk van 280 megapascal (MPa) aan. Daarmee is het 'nieuwe' materiaal sterker dan diverse staalsoorten.

Voorlopig kan de structuur alleen gemaakt worden op een oppervlakte van enkele millimeters. Nieuwe printers moeten dat veranderen.

Bekijk een video van een druktest met het nieuwe materiaal

Bekijk een video van hoe één 3d-printer een heel huis maakt