Apple en Google pleiten beiden tegenover het Amerikaanse Hooggerechtshof voor veranderingen in het rechtssysteem, die frivolge patentzaken moeten voorkomen.

De rivalen staan aan het hoofd van een groep techbedrijven die willen dat het Amerikaanse Hooggerechtshof hier een stokje voor steekt, meldt persbureau Bloomberg woensdag.

De hoogste rechtbank van de VS houdt deze maand zittingen in twee zaken waarbij vergoedingen in patentzaken onderwerp van discussie zijn. Apple en Google hopen dat de rechters verandering brengen in de omgang met 'patenttrollen', bedrijven die zelf geen producten maken, maar wel hun patentportfolio gebruiken om anderen aan te klagen.

Beide bedrijven zijn in de afgelopen vijf jaar meer dan 190 keer aangeklaagd door patenttrollen, zo blijkt uit gegevens van onderzoeksfirma PatentFreedom. Daarnaast krijgen de bedrijven nog honderden brieven waarin om royalty's wordt gevraagd.

In een brief aan de rechtbank stelt Apple dat het twee advocaten in dienst heeft die alleen als taak hebben om op die brieven te reageren.

Schikkingen

Apple schrijft verder dat het nog 228 onopgeloste patentclaims in het vooruitzicht heeft. Van de 92 keer dat het bedrijf in de afgelopen drie jaar is aangeklaagd, is het 51 keer tot een schikking gekomen. Van de overige zaken is de meerderheid nog onopgelost.

Volgens Google, die zijn brief samen met 13 ander bedrijven schreef, hebben patenttrollen een oneerlijk voordeel. Omdat zij geen producten maken, kunnen ze zelf niet worden aangeklaagd.

De bedrijven willen dat de verliezende partij in een patentzaak de advocaatkosten van de ander moet betalen. Dat zou patenttrollen ervan weerhouden om talloze rechtszaken te starten, omdat dat riskant zou worden.

President Obama pleitte eerder ook al voor een hardere aanpak van patenttrollen.