Ross Ulbricht, de man die wordt verdacht van het oprichten en beheren van de ondergrondse internetmarktplaats Silk Road, is opnieuw aangeklaagd.

In New York wordt hij beschuldigd van onder meer hacking, witwassen en drugshandel. Hij was eerder al aangeklaagd in de staat Maryland.

In die staat wordt hij ook beschuldigd van poging tot moord. Hij zou 80.000 dollar hebben betaald om een voormalige medewerker van Silk Road te laten doden door een huurmoordenaar. Die huurmoordenaar bleek echter een undercover agent van het drugsagentschap DEA te zijn.

Volgens de advocaat van Ulbricht zal hij vrijdag tijdens een eerste verschijning voor de rechtbank zijn onschuld bepleiten, meldt Wired.

Bitcoins

Op Silk Road werden onder meer wapens en drugs verkocht. Er kon alleen worden betaald met bitcoins. Door het gebruik van die valuta en het anonimiserende Tor-netwerk was moeilijk te achterhalen wie er achter de site zat, en wie er spullen kocht.

Na een twee jaar lang onderzoek werd Ulbricht, die volgens de aanklacht de schuilnaam Dread Pirate Roberts gebruikte als hoofd van Silk Road, op 1 oktober gearresteerd. Ulbricht ontkent Dread Pirate Roberts te zijn, maar volgens de aanklagers stond een administratiepagina van Silk Road open op de computer van Ulbricht toen hij werd opgepakt.

Zijn bitcoins, met een huidige waarde van meer dan 100 miljoen euro, zijn in beslag genomen. Ulbricht wil deze via een civiele procedure terugeisen.

Wat was Silk Road en hoe werkte het?