Apple is door de Amerikaanse universiteit van Wisconsin aangeklaagd om het ontwerp van zijn A7-processor. De chip zit in de iPhone 5S, iPad Air en iPad Mini Retina.

Apple zou met zijn A7-chip een gepatenteerde methode voor informatieverwerking van de universiteit van Wisconsin schenden. Dat beweert de Wisconsin Alumni Research Foundation, de afdeling die voor de Amerikaanse universiteit van Wisconsin het patentrecht regelt, meldt Appleinsider.

De universiteit eist een vergoeding van onduidelijke omvang, ook wil het een verkoopstop van alle apparaten waar de A7-chip in zit tot er een licentieovereenkomst is getroffen.

Omdat Apple volgens de universiteit willens en wetens de gepatenteerde methode heeft gebruikt, eist het een verdriedubbeling van de schadevergoeding.

Patent troll

Of er inderdaad sprake is van patentschending is niet duidelijk. De patentafdeling van de universiteit van Wisconsin is al meer dan eens omschreven als zogenoemde patent troll. Dat is een persoon of bedrijf dat alleen zaken patenteert om er vervolgens licentiekosten over te kunnen heffen, zonder het patent zelf daadwerkelijk te willen toepassen.

Toch is het goed mogelijk dat Apple schikt met de universiteit. In het verleden schikte Apple al vaker met patent trolls, om zo slepende en mogelijk nog duurdere rechtszaken te voorkomen.

Lees onze reviews van de iPhone 5S, iPad Air en iPad Mini Retina met A7-chip