Microsoft heeft vanaf dinsdag een nieuwe ceo. Satya Nadella volgt Steve Ballmer op.

Dat heeft Microsoft dinsdag bekendgemaakt. Er gingen al enige tijd geruchten over de aanstelling van Nadella.

Oprichter Bill Gates vertrekt als hoofd van de raad van bestuur. Hij blijft wel actief als 'technologisch adviseur' van de nieuwe ceo, zegt hij in een video. Gates zegt dat hij een derde van zijn tijd aan Microsoft gaat besteden, meer dan voorheen. Daarnaast blijft hij actief als filantroop.

Voorheen was de 46-jarige Nadella hoofd van de cloudafdeling van Microsoft, waar hij verantwoordelijk was voor de sterke groei van Microsoft Azure. Dat is een clouddienst gericht op bedrijven.

Daarvoor was Nadella onder meer hoofd van de Bing-afdeling. Hij werkt in totaal al 22 jaar voor Microsoft. Nadella is na Steve Ballmer en Bill Gates de derde die aan de top staat bij Microsoft. Hij zegt in een e-mail aan alle medewerkers van Microsoft vereerd te zijn dat hij hen mag opvolgen.

Innovatie

"Onze industrie respecteert traditie niet, maar alleen innovatie", zegt Nadella. "De kans die Microsoft kan grijpen is enorm, maar om hem te grijpen moeten we sneller bewegen, focussen en blijven transformeren. Ik zie het als een groot deel van mijn baan om innovatieve producten sneller bij onze klanten te kunnen krijgen."

Nadella erkent in zijn e-mail dat de wereld inmiddels "mobile-first" en "cloud-first" is. De activiteiten van Microsoft moeten met het oog op die nieuwe wereld worden heroverwogen en er moeten nieuwe dingen worden geprobeerd, zegt hij.

"Veel bedrijven willen de wereld veranderen. Maar er zijn er maar weinig die alle benodigde elementen hebben: talent, middelen en volharding. Microsoft heeft bewezen dat het alle drie in overvloed heeft. Als nieuwe ceo kan ik geen beter fundament wensen."

Smartphones

Microsoft heeft in de afgelopen jaren problemen gehad met de overgang naar een mobiele wereld. Het smartphonebesturingssysteem Windows Phone heeft slechts een klein marktaandeel en Windows 8, het systeem dat ook is gericht op tablets, groeit slechts mondjesmaat.

Desalniettemin doet Microsoft het financieel nog goed, met name door succes op de zakelijke markt. In het vierde kwartaal van 2013 draaide het bedrijf zelfs een recordomzet.

Ballmer

In een e-mail aan alle medewerkers van Microsoft noemt Steve Ballmer Nadella een "bewezen leider". "Hij heeft een bijzonder vermogen om te zien wat er op de markt gebeurt, om mogelijkheden aan te voelen en om echt te begrijpen hoe we bij Microsoft samen die mogelijkheden kunnen grijpen."

Ballmer zegt te houden van de passie en volharding onder medewerkers van Microsoft, die de "hoeksteen van onze cultuur" vormen. "Bedankt dat jullie Microsoft de meeste geweldige plek om te werken op de planeet hebben gemaakt, en bedankt voor de kans om leiding te geven", schrijft hij.

Nieuwe Microsoft-ceo Satya Nadella: Visionair of veilige keuze?

De vijf raarste momenten van voormalig topman Steve Ballmer